Голова Рівненської ОДА Василь Берташ, який свого часу був народним депутатом України, запросив до діалогу сімох народних депутатів України, які представляють у парламенті інтереси мешканців Рівненщини (п’ятеро пройшли по мажоритарних округах, двоє — за партійними списками). Адже, на його думку, і в обласної влади, і у народних обранців — спільна мета: вирішувати проблеми мешканців області.

А проблем, до яких можна докласти зусиль і владі, і народним депутатам, в області чимало. Серед таких Василь Берташ і голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий (теж у минулому народний депутат) назвали будівництво шкіл, дитсадків, доріг, інших важливих соціальних об’єктів тощо. Залучення інвестицій могло б створити додаткові робочі місця, сприяло б наповненню бюджету. Для цього в області виділено 145 гектарів під індустріальний парк. У два мільйони гривень обходиться обласному бюджету утримання обласного комунального закладу «Рівненський аеропорт», тож було б добре зняти це фінансове навантаження на бюджет, зацікавивши в об’єкті інвесторів. На часі й спорудження у Рівному стадіону «Авангард», який зараз перебуває в жалюгідному стані.

Народний депутат України Микола Кучерук, зокрема, порушив тему подолання безробіття, яка, на його думку, в області постає дуже гостро. Скажімо, в Березнівському районі з 50 тисяч дорослих мешканців 19,5 тисячі не значаться ані серед працюючих, ані серед пенсіонерів, ані у списках центру зайнятості. Тим часом багато із них обробляють землю, вирощують худобу, здають молоко державі. Тож потрібно створити мережу державних заготівельних контор, щоб люди мали можливість продавати вирощене за адекватними селянській праці цінами, а ще щоб селянам зараховувався стаж.

Народний депутат України Юрій Вознюк вважає себе людиною компромісною, коли йдеться про вирішення проблем виборців. На його думку, на першому плані повинні бути економіка й залучення інвестицій на Рівненщину. Він готовий власним коштом видати брошуру, в якій розповісти про інвестиційну привабливість області.

Народний депутат України Валентин Королюк зауважив, що влада на центральному рівні мало дослухається до проблем області. Він навів приклад Новоукраїнської школи Млинівського району, будівля якої перебуває в аварійному стані, стіни покриває грибок — навіть недовге перебування тут шкідливе для здоров’я дітей. Але коли парламентарій звернувся до Міністерства освіти і науки, міністр Табачник у своїй відповіді переклав цю проблему на місцеву владу.

Інший приклад — з будівництвом відводу від газорозподільної станції Опарипси у Радивилівському районі до сіл Немирівка, Батьків, Башарівка, Приски, Старики, Перенятин. Загальна вартість робіт — 10,3 мільйона гривень. «Для вирішення цієї проблеми я звертався до Кабміну і до Рівненської ОДА, — сказав Валентин Королюк. — Однак отримав відписки: мовляв, нехай Башарівська сільська рада як замовник будівництва звернеться до НАК «Нафтогаз України» щодо включення цього об’єкта до переліку, що буде фінансуватися за рахунок «Нафтогазу». Але ми ж усвідомлюємо, що звернення Башарівської сільської ради просто не візьметься до уваги. І таких прикладів «відфутболювання» чимало. Порушуючи проблеми мого округу на центральному рівні, сподіваюся на підтримку керівництва області».

Народний депутат України Микола Сорока вісім років працював головою ОДА, тож знає, які є можливості у керівника області та у народних депутатів. «Сподіваюсь, що і зараз ми знайдемо спільну мову, — сказав М. Сорока. — Хочу, щоб ми не літали у хмарах — всього не охопиш, а визначитись з пріоритетами. А сьогоднішня зустріч — це перший крок до конструктивної співпраці».

Рівне. 

На знімку (зліва направо): під час зустрічі народний депутат Микола Сорока, голова Рівненської ОДА Василь Берташ, голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий, народні депутати України Микола Кучерук, Юрій Вознюк, Валентин Королюк.

Фото автора.