Біатлон. Нині гостро постало питання про існування цього виду спорту на Тернопільщині. У селі Підгороднє під Тернополем уже понад сорок років функціонує тренувальний центр біатлоністів, який за цей час підготував десятки чемпіонів світу та Європи.
Там тренуються чинна чемпіонка світу Олена Підгрушна, молоді надії національної команди Анастасія Меркушина та Дмитро Підручний і багато інших. Однак протягом останніх місяців землю у безпосередній близькості від бази почали виділяти під садові ділянки. А згідно з Державними спортивними нормами України «Ділянки відкритих тирів для стрільби з малокаліберних гвинтівок ... слід розміщувати на відстані не менше 2 км від житлових і громадських будинків і місць масового відпочинку».
Понад те, під’їзд до виділених ділянок частково проходить ролерною трасою, а всім українським уболівальникам пам’ятний епізод, що трапився з Іриною Варвинець восени минулого року саме при появі на трасі стороннього транспорту. Тоді все закінчилося переломом ключиці молодої спортсменки і фактично зламаним сезоном, в якому Іра була однією з головних претенденток на медалі юніорських чемпіонатів світу та Європи. Історія повторюється? Або база в Тернополі просто нікому не потрібна?
До речі, президент Тернопільської обласної федерації біатлону, народний депутат України Олексій Кайда звертався до міністра молоді та спорту України Равіля Сафіулліна.
— Равіль Сафович у свою чергу звернувся до адміністрації Президента України, після чого був дзвінок до обласної адміністрації. Але, схоже, у Тернополі все сприйняли з точністю до навпаки: замість того щоб зупинити беззаконня, процеси землевідведення були прискорені, — розповів депутат Верховної Ради.
— То який вихід із цієї неприємної ситуації?
— Як на мене, є два шляхи. Перший і простіший — скасувати це розпорядження про виділення землі вищестоящими органами. Чи буде це обласна державна адміністрація, або Кабінет Міністрів, або Президент — не так важливо. Є другий шлях — щоб прокуратура звернулася до суду про незаконне виділення землі, і вже рішенням суду скасувати ці державні акти.
...Парадокс ситуації полягає в тому, що всі ці події розгортаються на тлі триваючих заяв вищого спортивного (і не тільки спортивного) керівництва країни про підготовку України до участі в конкурсі на проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року. І підготовка ця починається із закриття спортивної бази. Але без розвитку зимового спорту в цілому говорити про проведення Олімпіади безглуздо. Хотілося б вірити, що ця проблема не пройде повз увагу людей, зацікавлених у подачі нашої заявки на проведення Ігор, і біатлон в Тернополі таки житиме.