У Великодню ніч та в день Христового Воскресіння тисячі вірян — православних і греко-католиків — об’єдналися у молитві за Україну, за віру, мир, злагоду та добро. У головній українській православній духовній святині — Києво-Печерській лаврі — на площі перед Свято-Успенським собором тисячі віруючих зібралися на святкову Пасхальну літургію, яку провів предстоятель Української православної церкви Митрополит Київський і всієї України Володимир. Богослужіння відвідали й високопосадовці — Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Прем’єр-міністр України Микола Азаров, голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк, голова КМДА Олександр Попов, члени уряду, народні депутати.

Однією з особливостей Пасхального богослужіння стало читання Євангелія кількома мовами. Під час Літургії Святе Письмо було прочитано 11 мовами — грецькою, латинською, давньоєврейською, українською, румунською, англійською, сербською, польською, чеською, іспанською та церковнослов’янською.

Наприкінці Божественної літургії предстоятель УПЦ звершив чин освячення артоса — особливого освяченого прісного хліба, який після богослужіння роздають усім вірянам. На артосі зображений хрест, але без розп’ятого Христа — як ознака перемоги над смертю. Частки артоса, отримані в храмі, треба зберігати протягом року та споживати за різних складних життєвих обставин, наприклад, хвороб, тяжких переживань та інших випробувань, згадуючи про невидиму присутність Христа та з вірою, що цей святий хліб зціляє недуги душі й тіла. Історично використання артоса виникло як наслідування апостолів, котрі після вознесіння Ісуса на небо відкладали частину хліба для нього, немов він присутній.

Президент України Віктор Янукович відвідав Великоднє богослужіння у Свято-Володимирському кафедральному соборі в Севастополі. Святкову службу провів Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар. На початку Великоднього богослужіння Віктор Янукович разом із вірянами пройшов Хресною ходою навколо храму.

З нагоди Великодня глави держави привітав співвітчизників із цим світлим святом. В. Янукович відзначив, що щороку, коли кажуть «Христос Воскрес!», його серце наповнюється великою вдячністю. «Вдячністю Господу за те, що допоміг нам і цього року дочекатися Світлого Дня Воскресіння, — сказав Президент. — Вдячністю всім громадянам України, які своєю чесною працею, гідним життям і мудрістю сприяли тому, що ми зустрічаємо це свято у мирі та злагоді». В. Янукович розповів, що його серце сповнюється особливою вдячністю до українських матерів, котрі в непростий час, який нині переживає весь світ, проявляють особливу відповідальність. «Вони дбають про дітей, зміцнюючи сім’ї та укріплюючи всіх нас своїми молитвами до Пречистої Богородиці — матері Сина Божого, який воскрес для нашого Спасіння», — підкреслив Президент. 

Глава держави побажав усім громадянам України та українцям, що проживають в інших державах, радісних Великодніх свят, віри, надії та любові.

На знімку (зліва направо): Голова Верховної Ради України Володимир Рибак і настоятель Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло під час хресної ходи.

Фото  Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Зліва направо: Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, секретар РНБО Андрій Клюєв та Президент України Віктор Янукович під час Великоднього богослужіння. 

Фото Андрія Мосієнка (прес-служба Президента України).