Пришвидшити бюджетні реформи в Україні вимагають члени відділення Асоціації міст України в Херсонській області. На зборах міських голів краю керівники органів місцевого самоврядування закликали Верховну Раду та уряд вжити заходів до переходу від загального фінансування пільг до надання адресної соціальної допомоги.

— Держава делегує територіальним громадам повноваження з реалізації пільг на придбання ліків, пільговий проїзд пенсіонерів тощо. Але коштів у державній казні на забезпечення делегованих повноважень містам хронічно не вистачає. Так, на пільгові медикаменти для 21 тисячі пенсіонерів Нової Каховки цьогоріч виділили всього 35 тисяч гривень, чого недостатньо, тому з муніципальної скарбнички додали ще тридцять тисяч гривень. Те ж саме — з пільгами на проїзд у приміському транспорті: держава профінансувала 78 гривень на кожного нашого пільговика, або 16—17 поїздок на рік, що менше ніж дві поїздки на місяць. Між тим, пенсіонери на свої дачі їздять по кілька разів на тиждень. Минулого року для компенсації витрат на автотранспорт з міського бюджету додали півмільйона гривень, нинішнього — ще сто тисяч, — зазначив голова регіонального відділення Асоціації міст України, міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. — Справедливіше буде, якщо пільговики отримуватимуть «живі» гроші і самі вирішуватимуть, куди їх доцільніше витратити. Адже пенсіонер може не мати дачі і не користуватися правом пільгового проїзду, зате потребувати більше коштів на ліки.

Тим часом підрозділи Державної казначейської служби України на Херсонщині продовжують затримувати платежі органів місцевого самоврядування. За словами Володимира Коваленка, у квітні казначейство розрахувалося лише за минулий рік, а за нинішній замороженими залишаються півмільйона гривень.