Судовий процес, який розпочався у Львові, поза сумнівом увійде в історію української юриспруденції. Адже резонансною є як сама справа, так і той факт, що це перший в Україні розгляд справи судом присяжних засідателів — таку можливість передбачив новий Кримінальний процесуальний кодекс.
Отож, на лаві підсудних — громадянин Марокко Шакіб Отман, якого підозрюють у вбивстві відомого львівського професора медицини, завідувача відділення травматології лікарні швидкої допомоги Леона Фрайфельда. У судовому розгляді беруть участь двоє професійних суддів, у тому числі головуючий суддя Назарій Нор, а також п’ятеро народних засідателів. Двоє з них мають статус запасних, однак на судовому засіданні вони також присутні. Усі вони не є професійними юристами.
Попередньо Львівська міська рада затвердила для кожного району міста перелік присяжних засідателів, зокрема для Личаківського районного суду, який власне і слухає цю справу, було затверджено список із 30 присяжних. Згодом за допомогою спеціальної автоматизованої системи з цього списку обирається п’ять осіб, які братимуть участь у розгляді конкретної справи.
Однією з причин, чому справу слухає суд присяжних, є той факт, що стаття, за якою обвинувачують марокканця, передбачає довічне ув’язнення.