Помірна активізація внутрішнього попиту, зумовлена травневими святами і збільшенням грошової пропозиції, прискорить інфляційну динаміку, але до незначного рівня (на 1—1,2 відсотка). Різкого коливання споживчих цін не відбудеться через прийнятну пропозицію товарної маси. Спостерігатимуться відносна цінова стабільність на продовольчі товари, знижувальний ціновий тренд — на непродовольчі товари і незначне подорожчання послуг, за винятком — житлово-комунальних.

Бензин високооктановий — середня вартість ( тут і надалі — лише про середні ціни) літра А-95 зросте на 10—30 копійок, літра ДИЗПАЛЬНОГО — на 30—40.

Я розцінюю озвучену в квітні ініціативу підняти акцизи на пальне до середньоєвропейського рівня як, свого роду, зондаж споживчого ринку. Проте їх піднімуть на рівень інфляції з урахуванням пропозицій Міненерговугілля щодо часу і прив’язки до сезонних потреб. З огляду на низькі обсяги нафтопереробки в першому кварталі, цінову пропозицію травня формуватиме здебільшого імпортний продукт.

Борошно — подорожчання на 2—5 гривень за кілограм.

На мій погляд, результат зумовить попит у період травневих свят, передусім у першій декаді місяця. Запасів зерна достатньо, щоб забезпечити задовільну пропозицію на час пожвавлення споживчого попиту.

Хліб — подорожчає, за винятком соціальних сортів, на 3—5 відсотків.

Головним ціновим подразником, як і у випадку з борошном, цукром і яйцями, стане сезонний чинник. Водночас контрольні органи місцевих органів влади посилять увагу до організації виробництва і торгівлі компаній малого та середнього бізнесу, які піднімуть свої виторги у травні, в тому числі — й завдяки весняним ярмаркам.

Крупи — залишаться у цінах квітня.

Навіть якщо виникатиме відносна прогалина у пропозиції якоїсь крупи в певному регіоні, це залишиться непоміченим через падіння загального попиту на круп’яну продукцію і активніше споживання картоплі.

Овочі — подорожчання на 3—5 відсотків, фрукти — подорожчання на 5—7 відсотків.

Сезонне подорожчання овочів цього року почасти обумовили нестійкі погодні умови в березні, а здешевлення унеможливить прагнення аграріїв компенсувати збитки. Фрукти дорожчатимуть почасти через присутність на ринку дорогої імпортної продукції, почасти — через незадовільну пропозицію якісного вітчизняного продукту, передусім — яблук.

Молоко, молокопродукти — залишаться у цінах квітня.

Скорочення імпорту продукції  з незбираного молока у березні-квітні стабілізувало ціни на ринку після їх різкого зростання в лютому. Я вважаю, що в травні виробництво вітчизняного молока зростатиме, хоч ціни збережуться на квітневому рівні через високу собівартість і незадовільну якість сировини.

М’ясо: подорожчання кілограма СВИНИНИ на 3—5 гривень, ЯЛОВИЧИНИ — на 5—7 гривень, КУРЯТИНИ — на 3—5 гривень.

Ціни зростатимуть унаслідок сезонних особливостей споживання і подорожчання зерна, хоча в першому кварталі свинина подешевшала на 5,2 відсотка, яловичина — на 2,6 відсотка, птиця — на 1,3 відсотка. Поза тим вже до осені головним ціновим подразником на м’ясному ринку може стати рішення щодо обмеження імпортних поставок свинини з Бразилії. Я вважаю це хибним рішенням.

Алкоголь: подорожчання пляшки горілки (0,5 л) на 3—5 гривень, коньяку (0,7 л) — на 3—8 гривень, натурального вина (0,7 л) — на 1—1,5 гривні, ігристого — на 1—1,5 гривні.

Про намір уряду підвищити акцизи на тютюнову та алкогольну продукцію і вартість спирту сказано так багато, що лишилося лише вправно міняти перед святами цінники. Тим паче, що до того заохочують некомпенсовані витрати на дистрибуцію, маркетинг, присутність у мережах тощо.

Олія — залишиться у цінах квітня.

Задовільний баланс попиту і пропозиції дає змогу виробникам нарощувати обсяги продажів, не вдаючись до підвищення цін на внутрішньому ринку. А ще, звісно, добре заробляти, торгуючи на зовнішніх ринках.

Цукор — залишиться у цінах квітня.

Уряд скасує через парламент мінімальні ціни на цукрові буряки і цукор квоти «А», але це вже не врятує баланси багатьох цукрових заводів, які постраждали через нерентабельність виробництва.

Ліки — залишаться у цінах квітня.

Економічних передумов для подорожчання фармакологічних препаратів немає, а контроль з боку держави за ціноутворенням в аптечних мережах не ослабне.

Транспортні послуги: зростання тарифів на комунальному транспорті на 3—5 відсотків, на приміському залізничному — на 3—5 відсотків, на ринку авіаперевезень — на 5—7 відсотків.

Головним мотивом перегляду тарифів на транспорті стане потреба в технічному оновленні автотранспортних засобів та рухомого складу на залізниці.

Житлово-комунальні послуги — подорожчають у межах 1—1,5 відсотка.

Я схиляюсь до того, що уряд утримається від адміністративного підняття житлово-комунальних послуг у другому кварталі, посилюючи контроль за діяльністю газових монополій. Вже у квітні Прем’єр-міністр обурювався розцінками «Київгазу», який просить надмірні гроші за встановлення економічніших котлів і за приєднання до газових мереж.

Туристичні послуги — подорожчають на 8—10 відсотків.

Весна засвідчить активізацію попиту на санаторно-курортне лікування в Криму і традиційну цікавість українців до відпочинку в Туреччині та Єгипті.

Безготівковий (середньозважений) курс — 8,12 грн./$, готІвковий — 8,18 грн./$.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Внутрішній попит не відновиться так швидко, як хотілося б виробникам. На це вказують першоквартальний спад промвиробництва (третій квартал поспіль), хистка динаміка роздрібного товарообігу (в березні — уповільнення з 14,8 до 13,4 відсотка), і, зрештою, низькі доходи більшості споживачів та дрібних і середніх фермерських господарств. На міністерському рівні в квітні бралися за гаряче: пропонували призупинити пільгове кредитування аграріїв, яке діє від 1999 року, а ні — то запровадити для них семивідсотковий ПДВ або позбавити права його акумулювання в себе. На думку десяти аграрних асоціацій, це спричинить втрати сільгоспвиробників щонайменше на 19 мільярдів гривень, а кількість збиткових господарств зросте наполовину. Поки що уряд утримався від реалізації таких ініціатив, у бюджетних новаціях на 2013—2014 роки їх немає, отже, і це спишемо на зондаж споживчих настроїв.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Визначальним чинником інфляційної динаміки в країні є, на жаль, монетарний. Це не радує вже тому, що у квітні виповнився рівно рік, як видача нових кредитів суб’єктам реальної економіки знизилася до нуля, і рівно два роки, як Нацбанк узявся боротися з надміру високими цінами в промисловості. На поточний момент купівельна спроможність середнього споживача знизилася, на що вказують недвозначно споживчі очікування громадян, які погіршуються третій місяць поспіль.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

У квітні ціни на овочі та картоплю, за винятком капусти, були нижчі за минулорічні на 21,7 відсотка. Знизилися ціни на картоплю, буряк, цибулю, огірки та помідори. Але це не означає, що ціна, яка задовольняє покупця, влаштовує продавця. Відшукати оптимальну ціну має швидко змінювана інфраструктура цього сегмента ринку. На сьогодні працює 4 гуртові ринки сільгосппродукції, ще більше — будується. Ємність картоплесховищ збільшено до 1,4 мільйона тонн (до п’ятимісячної потреби в споживанні), овочесховищ — майже до одного мільйона тонн.