Щоб зварити справжній український борщ, жителям Житомира знадобиться не так уже й багато коштів. Один зі складників — картопля — продається на найбільшому продовольчому ринку обласного центру за 2 гривні 50 копійок. Це велика, добірна. Але пропонують і дешевшу — за 2 гривні. Хіба можна уявити справді смачний борщ без столового буряка? За кілограм треба викласти 3,5 гривні. Білоголовкова капуста (торішня) — від 2,5 до 3,5 гривні. Морква коштує дорожче — близько 5 гривень. Ріпчаста цибуля минулорічного врожаю продається за 4 гривні за кілограм. Зросла ціна на квасолю: півлітрова баночка коштує вже 10 гривень. А хто бажає приправити цю страву петрушкою чи кропом, має викласти 3,5 гривні за стограмовий пучок. Але ця зелень з кожним днем дешевшатиме.
Який борщ без м’яса? Свинину для цього можна купити і за 40 гривень. Якщо на друге захочеться справжніх відбивних котлет, а не тих, що з фаршу, за м’ясо для цього треба викласти вже 50 гривень. А можна борщ зварити також із курочкою. Ті, що з птахофабрик, на ринку коштують близько 22 гривень за кілограм. Домашні, звісно, смачніші, але дорожчі і продаються поштучно, а не на вагу.
Хочете до борщу пампушки з часником? Часник є по 30, а якийсь дуже вишуканий навіть по 40 гривень за кілограм. Щоб спекти пампушки, доведеться заплатити за кілограм пшеничного борошна від 4,5 до 6 гривень.
З часником добре йде сало. Є і зовсім тоненьке (15 гривень за кілограм), і навіть дуже товсте (30 гривень). А підчеревина обійдеться в 35 гривень. Ціни на свинину давно стабільні.
А от на молокопродукти вже знизилися. Літр незбираного молока пропонують за 6 гривень, півлітрову баночку сметани — за 12 гривень.
Зате салати зі свіжих овочів обійдуться недешево. Тепличні огірки продаються за 20 гривень, капуста — за 18, помідори — до 23 гривень за кілограм.
Найбільша ж розбіжність у цінах на яблука — від 5 до 12 гривень за кілограм.
Житомир.