Два роки тому Прем’єр-міністр Микола Азаров закликав українців «не скиглити», а взятися за лопати, стати до діла та й самим вирощувати капусту. Багато полтавців і цими весняними днями знову хоч-не-хоч згадують цю мудру пораду. Принаймні, відвідавши місцеві ринки і побачивши цінники на ту саму капусту. Скажімо, на центральному продовольчому ринку обласного центру ціни менше як 20 гривень за кілограм «качанистої» годі й шукати. Не такі вже доступні й інші овочі: помідори — 20—27 гривень за кілограм, огірки — 20—24, болгарський перець — 40, кабачки — 22. Щоправда, дещо подешевшала редиска — 10—11,5 гривні за кілограм. Минулорічна картопля і морква продаються відповідно за ціною 2,5 і 5,5 гривні за кілограм.
Півкілограма домашнього сиру коштує 14 гривень. Кілограм гречки — 10 гривень, так званого краснодарського рису — стільки ж, як і єгипетського — 14. З наближенням Великодня поповзли угору ціни на яйця: ще тиждень тому їх можна було купити від 7 до 9,5 гривні, а нині уже 8—10. Але практично ніхто не торгується, адже зрозуміло, що й це не межа. Людно нині й у м’ясних рядах. Народ уже почав готуватися до травневих свят, вилазок на природу, тож, попри Великий піст, попит тут лише посилюється. Окорок з яловичини тягне на 50 гривень за кілограм, балик — 55—60, філе свинини — приблизно стільки ж. Кілограм свіжого сала — 35-40 гривень. Підсолодити може хіба що ціна на сам цукор, яка стабільно тримається на рівні 6 гривень за кілограм. Так само, як і борошно — 5 гривень та олія, літр якої коштує 14 гривень.
Єдине втішає городян (принаймні тих, хто має заміські дачі чи земельні ділянки), що скоро й на їхніх городах дозріє хоча б перший урожай зеленої цибулі чи редиски.
Полтава.