— Не один рік діяла дотація на вирощених і зданих на переробку свиней, — зазначає Микола Штефан, керівник фермерського господарства «Дамія» на Дніпропетровщині. — Начебто б непогано. Але м’ясокомбінат, знаючи про держдоплату, знижував закупівельну ціну... Втім, обіцяні торік по 1,5 гривні за кіло свинини ми так і не отримали. Нині комбінати приймають м’ясо живою вагою по 17 гривень. Собівартість у мене — 17,50. На великих сучасних комплексах, таких як у селищі Дніпровський, собівартість близько 16,50. Зрозуміло, що нинішня закупівельна ціна для нас збиткова — вона не повинна бути нижче 20 гривень.
Зате ця ціна, схоже, улаштовує імпортерів. Близько 70% імпорту свинини становить блокове м’ясо, сало, баки, жир і субпродукти. В об’єднаній Європі такий продукт не використовують через низьку харчову цінність, зате наші переробники можуть серйозно здешевити свою продукцію. За словами фермера, цю «свинину» пресують і везуть на наші м’ясокомбінати: «Працівники комбінату розповідали, що після розморожування в такому блоковому м’ясі виявляють що завгодно, навіть щетину». Час від часу мають місце скандали з приводу неякісного імпорту, тоді кордони на якийсь час для такого товару закривають. Але ненадовго.
Варто зазначити, що тільки за січень нинішнього року свинини було завезено понад 15 тисяч тонн. Водночас українські приватники не можуть здати свою продукцію на комбінат. За останні шість років Микола Штефан уже двічі мав намір ліквідувати свою свиноферму — особливо, коли закупівельні ціни на комбінатах падали до 10 гривень.
Дніпропетровська область.
 
До речі
 
В 2011 році імпорт свинини в Україну становив 86,2 тисячі тонн, в 2012 році — 203,7 тисячі. За даними Держстату, в 2012 році виробництво свіжої або охолодженої свинини в Україні знизилося на 7,1% порівняно з 2011 роком — до 171 тис. тонн. Виробництво замороженої свинини впало на 13,9% — до 7 тисяч тонн.