На Дніпропетровщині відбулася конференція Асамблеї європейських регіонів (АЄР). Це перше виїзне засідання, яке Асамблея провела в Україні. Участь у роботі конференції взяли понад 100 делегатів із понад 25 країн. Роботу конференції відкрили генеральний секретар АЄР Паскаль Гьорген і віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.
Дано оцінку на найвищому рівні
«Ця подія є знаменною для України, адже європейська інтеграція відбувається через зміцнення міжрегіональних зв’язків, — з таким посланням до учасників конференції звернувся Президент України Віктор Янукович. — Певен, що нинішні збори стануть гарною можливістю для обміну досвідом та ідеями, створення нових взаємовигідних проектів, сприятимуть розвитку міжрегіонального співробітництва».
Генеральний секретар АЄР Паскаль Гьорген назвав конференцію, присвячену «Східному партнерству» і міжрегіональному співробітництву, найважливішим моментом заходу — своєрідним лобі-actіon для просування регіонів у «Східному партнерстві». А підготовлена резолюція стане знаковою для зборів міністрів закордонних справ європейських країн, що відбудуться у Вільнюсі в листопаді.
У рамках конференції відбулися засідання трьох комітетів Асамблеї, було підписано Протокол-наміри про створення робочої групи з розвитку міжрегіонального співробітництва між Міністерством регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України та АЄР. Презентовано досвід впровадження стратегій розвитку європейських регіонів для керівників областей України. 
Розраховуємо на серйозні результати в майбутньому
«Нинішній захід можна охарактеризувати двома словами — стартова точка. Не так багато регіонів України є членами Асамблеї європейських регіонів, — заявив перший радник ради повіту Арад (Румунія) Клаудіу-Йосип. — Зокрема, для Дніпропетровської області це є стартовою точкою так само, як і для інших регіонів України у сфері продуктивного співробітництва з європейським співтовариством».
«Євроінтеграція України давно й успішно йде на рівні регіонів. І наші спільні проекти в економіці, культурі, науці показують, що європейському вибору немає й не може бути альтернативи, — розповів кореспондентові «Голосу України» Олександр Вілкул. — Ми будуємо дружні й партнерські відносини з нашими сусідами. З АЄР ми вже реалізуємо дуже багато проектів. Вивчаємо кращі практики і показуємо, що є в нас. Це дуже ефективно і для Європи, і для нас. Ми створюємо координаційну раду з імплементації європейських практик і розраховуємо на серйозні результати в майбутньому».
Дивимося на ЄС, не забуваючи про МС
«Цей форум стане підтвердженням вибору розвитку України в європейському напрямку, — зазначив народний депутат Микола Солошенко. — Такі форуми дедалі більше наближають Україну до Європи. Це особливо важливо напередодні майбутнього саміту: ми всі сподіваємося і хочемо  бути впевнені в тому, що цього року Україна стане асоційованим членом Європейського співтовариства. Хоча ми повинні бути багатовекторними і не забувати про співробітництво із країнами Митного союзу».
Депутат переконаний, що спілкування в рамках цього форуму виллється в підписання програм і договорів, що сприятиме збільшенню обсягів виробництва та поліпшенню економічної ситуації.
Дніпропетровська область.
 
На знімку: серед народних депутатів-учасників форуму — Віктор Бутковський, Іван Ступак, Ірина Спіріна.
Фото автора.

ДовІдково

АЄР утворена 1985 року. Спочатку в неї входили 47 регіонів Європи і 9 міжрегіональних організацій. Нині АЄР об’єднує понад 260 регіонів із 35 країн і 16 міжрегіональних організацій та є найбільшим у Європі незалежним об’єднанням європейських регіонів. 

Факт

На сьогодні членами АЄР від України є Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Кіровоградська, Київська, Львівська, Одеська, Вінницька області. Також до АЄР було прийнято Луганську область, яка чекає своєї ратифікації на наступній Генеральній асамблеї.

ТоЧка зору

Народний депутат від КПУ Ірина Спіріна:

«На 100% позитивних результатів я тут не бачу. Євросоюз сьогодні сам перебуває в дуже глибокій кризі. І перспектива в нашої небагатої країни буде тоді, коли ми увійдемо до Митного союзу — це найбільш перспективно. Сьогодні ми економічно залежимо від МС, від колишніх братніх країн. А для того, щоб щось мати в Європі, повинен бути певний статус».