Комісія при Президентові України з питань помилування вважає, що застосування акта гуманності стосовно Юлії Тимошенко є передчасним.
Ухвалюючи таке рішення, комісія керувалася тим, що розслідування кримінальних справ за обвинуваченням Ю. Тимошенко у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів поки що не завершене і суд ще не виніс відповідних рішень.
За словами голови комісії Геннадія Васильєва, рішення про відхилення клопотання народних депутатів-жінок до Президента про помилування було ухвалене одноголосно. «Враховуючи обставини, що по трьох кримінальних справах не прийняті рішення судами щодо її винуватості або невинуватості, ми вважали за необхідне відправити запит від комісії до наукових установ з тим, щоб вони надали свої висновки, чи можна за таких обставин застосовувати акт Президента про помилування, акт гуманності. Ми отримали висновок про те, що якби таке рішення ухвалювалося комісією, воно було б передчасним», — цитує Г. Васильєва прес-служба глави держави.
Голова комісії також підкреслив, що, відповідно до закону, помилування може застосовуватися тільки щодо засуджених осіб. «Я вважаю, що у даному випадку прийнято єдине правильне рішення комісії при Президентові України з питань помилування, і ми будемо клопотати перед главою держави про незастосування акта про помилування щодо Юлії Тимошенко», — сказав Г. Васильєв.
Натомість об’єднана опозиція «Батьківщина» у своїй заяві відмову комісії внести пропозицію про застосування помилування до Ю. Тимошенко охарактеризувала як «втечу від відповідальності» та як спробу «сховатись за юридично беззмістовним виправданням про те, що нібито не може вносити відповідні пропозиції, поки триває розслідування кримінальних справ проти Юлії Тимошенко та не завершено їх судовий розгляд».