У неділю у столиці відбувся один з наймасштабніших масово-спортивних заходів у країні — 4-й Київський марафон. Цього разу пробігти 42 кілометри 195 метрів відважилися 607 бігунів, ще 168 взяли участь у естафеті. Звичайно, порівняно з Лондонським марафоном, який щороку долають близько 40 тисяч чоловік, цифра досить скромна. Але культура масових пробігів в Україні ще тільки зароджується, тож у наших атлетів усе попереду. А про те, що біг у країні стає дедалі популярнішим, свідчить кількість учасників, яка постійно збільшується. Так, Перший Київський марафон зібрав усього 144 бігуни.
До речі, з року в рік зростає не лише кількість учасників, а й якість організації марафону. Цього разу контроль за подоланою дистанцією здійснювали за допомогою спеціальних чіпів, а не волонтерських записів. Особливий подарунок марафонцям — два кола Олімпійським стадіоном. Згадали київські бігуни й трагедію у Бостоні. У пам’ять про загиблих на фірмових футболках був напис: «Я біжу за Бостон», а щоб зробити марафон безпечним, учасників охороняли понад 600 міліціонерів.
Переможцем заходу став Андрій Наумов із Донецька (2 години 19 хвилин 17 секунд). Серед жінок найшвидшою була харків'янка Тетяна Рибальченко (2 години 44 хвилини 41 секунда). Та легкоатлети кажуть: ми живемо не секундами перемог, а годинами тренувань. Тож відлік до наступного марафону почався.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Старт марафону.