Міліція посилила контроль за використанням коштів у бюджетній сфері, де торік викрито діяльність 13 організованих груп. З початку року припинено діяльність дев’яти таких груп із корумпованими зв’язками. Вже доведено провину за 243 фактами корупційних діянь, до відповідальності притягують 187 осіб. Про це повідомив у Донецьку міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

Торік міліція розслідувала понад 1700 корупційних злочинів — це дві третини від загальної кількості правопорушень такої категорії, виявлених усіма правоохоронними органами. Корупціонери завдали збитків — 133,7 мільйона гривень, із них майже 30 млн. відшкодовано. Виїзну колегію МВС у Донецьку було присвячено протидії корупції в Україні. За словами міністра, новий Кримінальний процесуальний кодекс усуває можливість для приховування правоохоронцями злочинів, укривання від обліку, нереагування на порушення конституційних прав і свобод громадян.

«З моменту отримання повідомлення про вимагання у громадянина грошових коштів відомості про це фіксують на декількох рівнях обліку. Це виключає можливість спустити справу «на гальмах» або допомогти хабарникові уникнути відповідальності», — наголосив Віталій Захарченко. Він додав, що у відомстві велику увагу приділяють очищенню лав: з початку року за матеріалами підрозділів внутрішньої безпеки розпочато 120 кримінальних проваджень за фактами отримання або давання хабарів. До кримінальної відповідальності притягнуто 70 працівників міліції, в тому числі, 15 керівників різного рівня.

Учасники колегії ознайомилися з роботою центру оперативного реагування міліції в Донецьку. За підсумками року систему «Безпечне місто», впроваджену в обласному центрі, було названо кращою в СНД. Перевагами комплексу є наявність власних серверів та транспортних мереж, що дає змогу об’єднувати необмежену кількість камер відеоспостереження в одну систему. Завдяки цьому досягається максимальна оперативність: на місце події міліція прибуває втричі швидше, ніж раніше — за десять хвилин.

«Результати введення в дію центру відчули насамперед мешканці міста, — зазначив начальник міського управління міліції Юрій Сєднєв. — Кількість звернень громадян по телефону 102 зросла майже удвічі. Позитивна тенденція спостерігається й у розкритті вуличних злочинів. Якщо раніше по гарячому сліду розкривали 14—17 відсотків вуличних злочинів, то тепер — 27. Швидше і простіше стало встановлювати свідків та очевидців».

Передбачається, що аналогічні центри відкриють і в інших областях, насамперед у містах-мільйонниках. Система дає можливість оперативно й цілодобово контролювати ситуацію, вести відеоархів, автоматично сповіщати служби й організації, інтегруватися з іншими автоматизованими системами міста. Наприклад, у центрі можна бачити інтерактивну карту з маршрутами патрульних нарядів.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.