Проблеми видобутку сланцевого газу у двох країнах обговорювали під час спільної українсько-польської конференції, що відбулася у Варшаві. Народний депутат України Ігор Васюник зупинився на правових аспектах розвитку цієї галузі. Він заявив, що досі залишаються невирішеними питання відповідності українського законодавства. Тому підписання угоди з компанією «Shell» не означає, що відразу розпочнеться видобуток сланцевого газу на території нашої країни.

Нині в Україні не прийнято жодних законів щодо розробки сланцевого газу. Лише перед укладенням угоди внесено низку змін до законодавства. Проте суть проблеми звелася до того, що питання, які б мали бути законодавчо визначені, тепер регулює сама угода про розподіл продукції. Тим часом у країнах з розвинутою демократією такі взаємини регулюють закони.

В Україні угода, яку було підписано між урядом та компанією-інвестором, трактується як наслідок торгів між суб’єктами підписання. Договір — засекречений, відсутня інформація щодо пільг, які надають компанії-інвестору. І таких проблем ще надзвичайно багато. Але принциповим питанням усе ж є відкритість щодо угоди і всіх домовленостей на державному рівні. У протилежному разі це створює передумови для корупції, — вважає Ігор Васюник.

Як повідомила прес-служба народного депутата України, Ігор Васюник на конференції звернувся до європейського співтовариства з проханням поділитися досвідом напрацювання змін до енергетичного законодавства у зв’язку з видобутком сланцевого газу.

Львівська область.