Іноземна компанія East Coal, що орендує шахту «Марія-Глибока» у Первомайську, може відмовитися від договору оренди. Причина — невигідність операції.

— Зараз дуже дешеве вугілля, його не купують, — пояснила начальник регіонального відділу Фонду державного майна України по Луганській області Ірина Хорошевська. — Вкладення зроблені величезні й у шахту, й у водовідливний комплекс, який компанія орендує у Свердловську. Виходячи з економічної обґрунтованості, на підприємстві вдалися до скорочення працівників. Іноземний інвестор звик діяти по-іншому, а не з принципу «шкода вкладених грошей».
За словами Ірини Хорошевської, договір оренди не передбачає відповідальності за звільнення працівників. Єдина норма, що її повинен дотримуватися орендар у разі скорочення кадрів, — це Трудовий кодекс. Якщо інвестор відмовиться від договору оренди, шахту доведеться закрити, оскільки держава її утримувати не зможе.
— Зараз інвестори намагаються по мінімуму зменшити витрати на утримання об’єкта. Один із заходів — це скорочення робочих місць, раціональніший розподіл кадрів. До кінця квітня планували запустити нову лаву. Якщо піде реалізація вугілля, буде надія, що шахта життєздатна і може вийти на прибуток, — пояснила Ірина Хорошевська.
На свердловській шахті «Вертикальна», де працюють 440 осіб, East Coal збирається скоротити 150 гірників. Як повідомив заступник свердловського міського голови Михайло Слесарев, у будівництво шахти канадська компанія вклала 260 млн. грн. Через збільшення вартості електроенергії, водовідводу, підвищення зарплат у 2012 році підприємство одержало збитки в розмірі 34 млн. грн. і опинилося на межі банкрутства. В 2012 році інвестор вклав у виробництво вже меншу суму — 131 млн. грн. У лютому 2013-го кількість перерахованих коштів скоротилася ще на 3,9 млн. грн. «Вони змушені вживати таких заходів і в травні—червні почати скорочення працівників. У місті й так нехороша ситуація: ціни на вугілля знижуються, а реалізація ускладнена», — прокоментував він. Про свої наміри адміністрація шахти довела до відома профспілки. Є надія, що після скорочення підприємство продовжить працювати, завершить прохідницькі роботи й, завдяки видобутку, окупатиметься. Поклади вугілля тут високої якості.
Луганськ.