Під час робочої поїздки на Чорнобильську АЕС Президент України Віктор Янукович дав категоричні доручення центральній владі: соціальні виплати для чорнобильців мають зростати, однак державну допомогу та пільги мають отримувати лише ті, хто їх насправді заслужив та кому вони необхідні. Тому списки всіх пільговиків перевірятимуть.

На соціальні виплати з державного бюджету цьогоріч передбачається 2 млрд. 623 млн. грн. Президент доручив Кабінету Міністрів збільшити фінансування програм соціального і медичного захисту громадян, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Однак вищезгадана начебто немала сума — тільки на 1 відсоток більша від виділеної на чорнобильські програми торік. Зокрема, на лікування чорнобильців передбачається лише 50 мільйонів гривень.

«Мене такі цифри категорично не задовольняють, — заявив В. Янукович. — Тому вимагаю від уряду винайти можливість суттєво збільшити державні виплати на соціальний і медичний захист громадян України, які постраждали від Чорнобильської катастрофи».

Водночас Президент підкреслив: державна допомога має надаватися виключно тим, хто справді її потребує і має на це законне право. Тому глава держави доручив профільним органам центральної влади провести ретельну перевірку списків осіб, які її отримують.

За оцінками експертів, економічні збитки від Чорнобильської катастрофи до 2015 року сягнуть майже 180 мільярдів доларів. Тому, переконаний Президент, Україна повинна виробити чітку реальну стратегію та державну програму щодо майбутнього ЧАЕС та мінімізації збитків від катастрофи на ЧАЕС. В. Янукович також наголосив, що сьогодні є важливим перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

«Крім комплексної програми розвитку постраждалих земель, ми також повинні виробити чітку державну програму щодо майбутнього ЧАЕС завдяки перетворенню об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, — сказав В. Янукович. — Йдеться, передовсім, про будівництво нової захисної оболонки. Це ключовий проект плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття».

Глава держави подякував європейським країнам, Єврокомісії, Європейському банку реконструкції і розвитку, Росії, США, Канаді, Японії за їх активну участь у Чорнобильському фонді «Укриття». І водночас висловив сподівання, що наші іноземні партнери, міжнародні фінансові та донорські структури дотримаються своїх зобов’язань. Витрати нашої держави на нейтралізацію наслідків чорнобильської катастрофи, за словами Президента, до 2014 року сягнуть понад 100 мільйонів доларів.

Під час перебування на ЧАЕС Віктор Янукович поклав квіти до Меморіалу героям-ліквідаторам біля північної брами Чорнобильської атомної електростанції.

ДОВІДКОВО

* Внаслідок Чорнобильської катастрофи в Україні радіацією було забруднено 2 тис. 218 селищ і міст.

* Термін експлуатації об’єкта «Укриття» становить 100 років, а його вартість — майже 1 мільярд євро.

На передньому плані зліва направо: генеральний директор ДСП «Чорнобильська АЕС» Ігор Грамоткін, Президент України Віктор Янукович, голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк ознайомилися з ходом робіт 

із монтажу нового безпечного конфайнменту над об’єктом «Укриття».

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).