Президент Віктор Янукович вимагає від Кабінету Міністрів активізувати роботу щодо розбудови комплексної системи моніторингу довкілля. Про це Президент заявив під час засідання Ради національної безпеки і оборони, повідомляє прес-служба глави держави.

Моніторинг, зауважив В. Янукович, має стати дієвим інструментом оцінки екологічного стану та формування виважених рішень стосовно адекватного реагування на його зміни. Адже якщо сьогодні не думати про попередження екологічних проблем, то в майбутньому доведеться витратити значно більше на ліквідацію їх негативних наслідків, упевнений керманич.

Водночас В. Янукович наголосив на необхідності створення дієвої системи екологічно безпечного поводження з відходами. За його словами, сьогодні процеси формування й реалізації державної політики в цій галузі розбалансовані, а інфраструктура поводження з відходами має вкрай низький рівень розвитку. «Внаслідок цього в Україні відбувається стрімке та практично неконтрольоване зростання обсягів накопичення промислових і побутових відходів. Це негативно позначається на екології та загрожує здоров’ю громадян», — підкреслив глава держави.

На його переконання, підвищення ефективності державного регулювання у цій сфері має забезпечити раціональне використання природних ресурсів та підвищити рівень екологічної безпеки.

А ефективне використання водних ресурсів Президент назвав одним із ключових чинників національної безпеки та соціально-економічного розвитку.

Водночас глава держави нагадав, що за його ініціативи було розроблено державну програму «Питна вода», нову редакцію якої затверджено у 2011 році. Він наголосив, що програма, розрахована до 2020 року, має неухильно виконуватися попри обмежені бюджетні ресурси. «Чекати кращих часів, коли люди страждають без питної води, а там, де вона є, то низької якості, — неприпустимо», — підкреслив Президент.

ДОСЛІВНО

Президент Віктор Янукович: «Невирішеність проблеми забезпечення водою не лише порушує основоположні права громадян, а й загрожує стабільності розвитку водоємних секторів економіки. Зважаючи на високу соціальну чутливість та гостроту цієї проблеми, маємо радикально підвищити ефективність державної політики у сфері використання водних ресурсів».