У Луцьку відбулася презентація факсимільної копії унікальної книги середньовіччя — Луцького Псалтиря XІV століття (на знімку). Оригінал цієї книги виявили в Лаврентійській бібліотеці Флоренції.
Учасниками цього неординарного дійства стали голови облдержадміністрації Борис Клімчук, обласної ради — Володимир Войтович, керівники обласних установ, голови райдержадміністрацій, духовенство, журналісти.
Історія Луцького Псалтиря досить цікава. Як вважають дослідники, у 1384 році до роковин смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитрія-Любарта на замовлення його синів книгу переписав настоятель луцького Катериненського храму отець Іван. У післямові він дав коротку характеристику ситуації, яка склалася на Волині після смерті її захисника. То ж є всі підстави вважати рукопис не лише богослужбовою книгою, а й літописом тих часів. У пам’ять про князя збірник псалмів було передано розташованому в замку Любарта Іоано-Богословському собору. Його щоденно читали за упокій душі Дмитрія-Любарта.
Однак згодом сліди Луцького Псалтиря було припорошено часом. Перші згадки про старовинну українську літописну книгу з’явилися лише 1954 року в дослідженні італійця Карло Вердіані. Як з’ясувалося, 1932 року старовинний рукопис передали Лаврентійській бібліотеці, що у Флоренції. Після успішних пошуків 2011 року Волинська єпархія УПЦ разом з видавництвом «Горобець» прийняла рішення здійснити факсимільне перевидання Луцького Псалтиря.
Разом з факсимільним відтворенням у книзі опубліковано ряд статей, присвячених дослідженню самого рукопису, історичним постатям, які викликали його появу.
Волинська область.
Фото автора.