Інклюзивний читальний зал відкрито в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича. Інклюзія — це включення людини з інвалідністю у суспільство. Про це нагадала голова громадської організації «Молодь. Жінка. Сім’я», представник Національної асамблеї інвалідів України в Житомирській області, депутат міськради Неля Ковалюк, яка разом з головою облради Йосипом Запаловським та заступником голови облдержадміністрації Ярославом Долгих перерізала традиційну стрічку. Вона добре знає, як складно бути людиною з обмеженими можливостями, адже змушена пересуватися на інвалідному візку. Тому насамперед звернула увагу на пандус і широкі двері, що ведуть до інклюзивної читальної зали. А в ній встановлено обладнання, яке дає змогу читати людям з вадами зору. На кожному комп’ютері — спеціальне програмне забезпечення, яке зчитує текст і передає інформацію читачеві через навушники, причому прослуховувати її можна як у швидкому, так і в повільному темпі.
Таку можливість люди з інвалідністю отримали завдяки програмі «Інтернет для читачів публічних бібліотек», що реалізується за кошт посольства США в Україні. Під час презентації центру заступник прес-аташе Люк Штеле висловив надію, що люди з інвалідністю зможуть вести повноцінніше життя, адже бібліотека, за його словами, — це не просто книгозбірня, а місце, що відкриває вікно у світ.
В інклюзивній читальні планують проводити соціально-психологічні тренінги для людей з інвалідністю, організовувати інтелектуальне дозвілля. У цьому працівникам бібліотеки допомагатимуть соціальні партнери — Житомирське вище професійне училище-інтернат для дітей з особливими потребами та соціально-психологічний факультет Житомирського держуніверситету імені Івана Франка.
Житомир.