Цього року книжковий фестиваль «Джура-фест», який вчетверте відбувається у Тернополі, має додаткову назву «Великдень книги». Триває він три дні — з 25 до 27 квітня. Своєрідною перепусткою на фестиваль були вербові гілочки, адже попереду — Вербна неділя. А відкривали його голова облдержадміністрації Валентин Хоптян, міський голова Сергій Надал, народний депутат Олексій Кайда, письменники Роман Лубківський і Василь Фольварочний. Кожен говорив про те, що українську книгу треба не просто любити, а й захищати. Найкращий захист — більше читати.

— Старше покоління читає, молодше — починає читати, а середнє, на жаль, ми дещо втратили, — констатує організатор фестивалю, директор видавництва «Джура» Василь Ванчура. — Але з допомогою таких заходів намагаємося повернути. Не настільки важливо, друкований чи електронний варіант книги, головне — щоб читали.

Справді, між книжковими рядами в Українському домі «Перемога» — переважно люди старшого віку і батьки з дітьми. Боженці Сагаль щойно минуло два рочки, а вона вже тягнеться до книжки. Мама дівчинки — тернопільська журналістка Ольга Сагаль — всіляко заохочує до цього донечку. Казки — найкращий подарунок для малечі. Павлик Мельник навчився читати у п’ять років. Тепер він першокласник і уподобання у нього цілком «дорослі» — захоплюється пізнавальною літературою, недарма в руках у нього «Пізнайко», а ще з татом придбали книжку про літаки й автомобілі. У лікаря Олега Мельника двоє синів, і він заохочує їх до читання. «Комп’ютер вони знають, можливо, й краще, ніж я, але книгами захоплюються не менше, — каже він. — Намагаюся підшуковувати їм щось таке, щоб захоплювало, а тут є гарні дитячі видання».

Всього участь у фестивалі взяли більше тридцяти видавництв з Тернополя, Луцька, Львова, Києва, Ужгорода, Санкт-Петербурга, Москви... У рамках фестивалю відбуваються зустрічі з письменниками, творчі дискусії, авторські вечори. Представники видавництв побували також у школах і вишах міста.

Тернопільська область.

На знімку: Боженка Сагаль — наймолодший учасник фестивалю.

Фото автора.