Народні депутати України, котрі входять до складу Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, — голова комітету Валерій Пацкан (фракція «УДАР»), Ганна Герман (Партія регіонів) та Ірина Луценко («Батьківщина») разом із Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Валерією Лутковською — відвідали Київський слідчий ізолятор № 13 з метою перевірки стану додержання прав і свобод людини і громадянина в цій установі.

Депутати не попереджали про намір відвідати пенітенціарну установу, а тому мали можливість на власні очі, без купюр побачити, як в автозаках перевозять в’язнів, різні камери — попереднього ув’язнення, збірних відділень, для утримання транзитно-пересильних, а також камери, де утримуються жінки з дітьми. Окрім того, народні депутати відвідали камеру №157, де ще нещодавно утримувався Юрій Луценко. Відвідання слідчого ізолятора відбулося за рішенням комітету на виконання контрольної функції.
«Побачене дуже вразило, — розповів після відвідин Лук’янівського СІЗО голова комітету Валерій Пацкан. — Хіба те, що тут перебувають ув’язнені, є виправданням тому, щоб ставитись до цих людей, як до тварин? Тут повна антисанітарія, жахливі умови тримання. Є камери, в яких утримуються до 36 ув’язнених. Важко передати, що там відбувається! Із ліків для засуджених — анальгін та но-шпа. На сніданок — частково згнивша картопля». На думку голови комітету, багато в чому виною — недосконалість судової системи в Україні та упередженість деяких суддів. В. Пацкан наголосив на необхідності звернути увагу на покращення умов в українських слідчих ізоляторах, зокрема, забезпечення в СІЗО дотримання належного санітарно-гігієнічного стану.
Фото прес-служби Валерія Пацкана.