Один із відомих на Луганщині пам’ятників — монумент «Україна — визволителям» у Міловському районі починає руйнуватися. Його подальша доля залежить від рішення районної ради про поставлення споруди на баланс.
В області з 918 пам’ятників історії та монументального мистецтва на балансі перебуває тільки 552. Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури, національностей і релігії ОДА Володимир Виборний каже:
— Керівники деяких територій передають пам’ятники на баланс відділів культури. При цьому відділ культури повинен сам із собою укладати охоронний договір і сам себе карати за його невиконання. Це категорично суперечить не тільки чинному законодавству, а й здоровому глузду. В 30-й статті Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко зазначено, що забезпечення утримання в належному стані цвинтарів, інших місць поховання (братські та одиночні могили) й їх охорона перебувають у компетенції виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Однак ця норма не виконується. Серед тих, хто дотепер не поставив на баланс жодного пам’ятника, місто Кіровськ, Кремінський і Попаснянський райони.