Сучасне приймальне відділення, анестезіологія та інтенсивна терапія, лабораторно-діагностичний блок, Центр планування сім’ї, індивідуальні та сімейні пологові зали, операційні — все це і не тільки розміщуватиметься в майбутньому Закарпатському перинатальному центрі. Лікарня розташується в реконструйованому п’ятиповерховому корпусі поблизу Ужгородського пологового будинку. Загальна вартість проекту — 87 мільйонів гривень, левову частку яких профінансує держава, повідомили «Голосу України» в облуправлінні охорони здоров’я.
Новий заклад відповідатиме європейським стандартам. Там діятиме Центр телемедицини: місцеві фахівці, за потреби, зможуть консультуватися зі столичними колегами та лікарями з Європи. А ще буде створено кількасот метрів так званих «чистих приміщень» — особливо стерильних палат та операційних. «До початку реалізації проекту таких медзакладів, який ми створюємо і на Закарпатті, не було в жодному регіоні України. Цим національним проектом запроваджується нова філософія побудови роботи лікарні», — наголосив керівник національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства» Віктор Сірман під час зустрічі з керівництвом області.
Також відзначено, що проект будівництва перинатального центру Закарпаття підтримується найвищим керівництвом держави. Відтак багато підготовчих робіт уже зроблено і ніщо не заважає розпочати роботу цьогоріч, щоб максимальний обсяг за-планованого виконати вже до перших морозів. Для цього впродовж найближчих тижнів завершать коригування документації, а також створять спеціальну робочу групу.
— Термін для залагодження всіх моментів до початку робіт — місяць від сьогоднішнього дня. Щоб максимально ефективно та фахово підійти до роботи, одразу створюємо спеціальну робочу групу, до складу якої ввійдуть керівник управління охорони здоров’я, начальник управління капітального будівництва, мій перший заступник, — резюмував голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида.
Минулого тижня Олександр Ледида порушив питання будівництва обласного перинатального центру під час зустрічі з Президентом України та отримав повну підтримку (див. «Голос України» від 19 квітня). І столичні фахівці вже прибули до Ужгорода для спільної з місцевими спеціалістами роботи над проектуванням і зведенням центру матері та дитини.
Закарпатська область.