Учора до Харкова на Всеукраїнський аграрний форум з’їхалися понад півтисячі представників сільгосппідприємств різної форми власності, фермерських та одноосібних господарств, керівників галузевих об’єднань АПК. У його роботі взяв участь міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, інші керівники міністерств і відомств.

Селяни з різних куточків України говорили про те, що галузь сьогодні розвивається найбільш потужно за всі роки незалежності, але ще ніколи вона не перебувала під таким непосильним податковим тиском.

Учасники зібрання заявили: численні звернення сільгоспвиробників, зустрічі та наради з представниками міністерств і відомств лише частково розв’язують проблеми агросектору. Чиновники різних рівнів гальмують роботу АПК, що є значним ударом по інвестиційній привабливості галузі. У сільській місцевості посилюється соціальне напруження.

На форумі прийняли резолюцію, в якій ідеться про зволікання на урядовому рівні з вирішенням невідкладних питань земельних відносин, порядку реєстрації земельних ділянок та прав їх оренди, селу нав’язується розробка проектів землеустрою, які не відповідають вимогам сучасних аграрних технологій. Порушували й питання реформування чинної податкової системи, що неминуче призведе до значного посилення фіскального тиску на сільськогосподарських виробників. І це на тлі постійного зростання цін на матеріально-технічні ресурси, техніку, мінеральні добрива тощо.

«АПК України в умовах світової кризи нарощує обсяги валової продукції, стає локомотивом вітчизняної економіки. До бюджетів різного рівня в 2012 році надійшло із села 42 мільярди гривень. Галузь забезпечує стабільність цін на продукти харчування. Але поступальний розвиток можливий лише в умовах, коли буде забезпечено нормальний діалог між органами державної влади і представниками АПК», — сказано у зверненні до Президента України В. Януковича учасників національного аграрного форуму, який віднині буде постійно діючим.

 

Харків.

Фото автора.

Під час роботи форуму.