Головний тренер харківської футбольної команди «Металіст» Мирон Маркевич (на знімку) зустрівся з дітьми з патологією серця в Інституті загальної і невідкладної хірургії Академії медичних наук України. Візит головного тренера відбувся у ті дні, коли в установі українським дітям роблять складні кардіологічні операції в рамках співробітництва з міжнародним дитячим фондом «Іnternatіonal Chіldren’s Heart Foundatіon». Операції проводять закордонні фахівці, одночасно навчаючи харківських медиків нововведень сучасної кардіохірургії. Під час відвідування лікарні Мирон Маркевич зустрівся з дітьми, їхніми батьками, побажав їм якнайшвидшого одужання і вручив подарунки від футболістів клубу.

— Тут зібралися люди з усього світу — з Аргентини, Америки, Англії. Вони роблять велику справу — лікують маленьких дітей. Я радий, що побував в інституті, і доручу нашим службам, щоб вони організували візит цих дітей на стадіон, на матчі команди «Металіст», щоб вони прийшли туди, але вже здоровими, — підкреслив тренер.

Як розповіла харківський кардіохірург Ольга Бучнєва, нинішній візит команди закордонних лікарів був дуже складним. Під час перебування в Харкові вони разом з харківськими медиками провели 17 відкритих і 25 ендоваскулярних операцій.

— Цього разу ми робили повторні операції, бо дітям з пороками серця необхідні кілька операцій. Для деяких це вже були треті операції. Усі вони пройшли дуже успішно, — сказала Ольга Бучнєва.

Як розповів Міжнародний посол фонду в Харкові Саймон Гейл, місія організації — навчити харківських фахівців нових методик операцій дітям з уродженим пороком серця. Раніше ІCHF співробітничав з медиками Києва й Одеси. Нині кардіохірурги фонду працюють тільки в Харкові. Фахівці фонду приїжджають до Харкова шість разів на рік. Їхній візит триває два тижні. Як зазначив представник організації, з початку співпраці всі зроблені операції були успішними, а харківські лікарі швидко навчаються.

Крім передавання досвіду фонд допомагає інституту й устаткуванням. Усе, що закордонні фахівці привозять із собою для навчання медиків, залишається в Харкові. Серед цього обладнання — апарати для штучного кровообігу, анестезії, аналізу крові, для електрохірургії, медичні вентилятори, обігрівачі, охолоджувачі, дефібрилятори та інше. Усього з початку роботи ІCHF у Харкові організація подарувала харківському Інституту загальної і невідкладної хірургії обладнання на 1 млн. дол.

Представники фонду зазначили, що п’ять років тому, коли співробітництво з Харковом тільки починалось, у лікарні не було необхідного устаткування для операцій немовлятам. Тепер воно є. І надає можливість робити операції навіть найменшим. У цілому кардіохірурги допомагають дітям будь-якого віку. Крім відкритих операцій на серці лікарі користуються методом інвазійної кардіології — внутрішнього втручання в роботу серцево-судинної системи без відкритої операції.

 

Харків.

Фото прес-служби Харківської міськради.