Футбол. Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу. Перший матч. 23 квітня.

«Баварія» (Німеччина, Мюнхен) — «Барселона» (Іспанія). 4:0. Гол: Мюллер, 25, 82, Гомес, 49. Роббен, 73.
«Баварія»: Мануель, Лам, Боатенг, Данте, Алаба, Гаві, Швайнштайгер, Роббен, Мюллер (Пісарро, 83), Рібері (Шачірі, 89), Гомес (Густаво, 71). Тренер — Юпп Гайнкес.
«Барселона»: Вальдес, Алвеш, Піке, Бартра, Альба, Гаві, Бускетс, Іньєста, Санчес, Педро (Вілья, 83), Мессі. Тренер — Тіто Вілланова.
Рефері — Віктор Кашшаї (Угорщина).
Мюнхен. Стадіон «Альянц Арена».       68 000 глядачів. 14 градусів.
Як відомо, в липні нинішнього року «Баварію» очолить Госеп Гвардіола — конструктор блискучих перемог «Барселони» протягом багатьох років. Цю команду створив він. І от «Барса» вже не його колектив. Звісно, така ситуація надавала додаткового шарму півфінальному протистоянню баварців і каталонців.
Протягом усього першого тайму «Баварія» була помітно активнішою за гостей. І це принесло їй дивіденди. Під час однієї з настирних атак німецького чемпіона Данте скинув м’яча на Мюллера і той влучно пробив головою, влаштувавши каталонцям своєрідне пекло. Окрім цього у баварців було кілька нагод відзначитися. А ще вони діяли злагоджено, хвацько, з величезним бажанням.
У «Барси» гра вочевидь не клеїлася, особливо в атаці. Можливо, причиною цьому було те, що Мессі через травму останнім часом не мав ігрової практики. Поставало запитання: а чи був Ліонель на полі «Альянц Арени»? Хоч би що там казали, а готовність цього видатного виконавця надто позначається на грі каталонців. Вони швидше нагадували сонну принцесу, ніж бойовий колектив, котрий ще недавно міг «задушити» будь-якого суперника.
Після перерви гості пропустили три м’ячі. Хоча два з них були забиті за певних порушень з боку господарів. Відтак запитання: що робить суддя за воротами? Адже після всіх повторів було видно, як Гомес перебував у положенні «поза грою», коли забивав після подачі кутового.
І з третім взяттям воріт Вальдеса не все чисто. За мить перед тим, як Роббен вразив ворота, Мюллер відверто блокував барселонця Альбу. Мимоволі пригадується Євро-2012, матч у Києві — Україна проти Англії. Пригадуєте, як Марко Девич забив гол англійцям? М’яч тоді перетнув лінію воріт на півметра. Але рефері не зарахував гол. І то був ... Віктор Кашшаї.
Але, незважаючи на ті епізоди, «Барса» вочевидь розчарувала, бо була якоюсь пригніченою і млявою. Вона так і не прокинулася. Такий підсумок навіть за умов фантастичної нині форми «Баварії», безумовно, принизливий для каталонців. Останній раз 0:4 в Лізі чемпіонів «Барселона» програвала київському «Динамо» на «Камп Ноу» (сезон-1997/1998). До речі, і в Києві підопічні Валерія Лобановського в першому поєдинку виграли переконливо — 3:0.
За тиждень відбудеться матч у відповідь. І навіть любителі казок, думається, мало на що сподіваються. Мабуть, розраховувати на диво просто не серйозно, надто вже велику фору отримали баварці.
Фото www.uefa.com.
Герой мюнхенської битви Томас Мюллер (у центрі).