Сучасний енергетичний комплекс з виробництва теплової енергії з курячого посліду планують побудувати до кінця наступного року в Дніпропетровській області. Впровадження нових технологій, унікальних для СНД, дасть змогу значно зменшити споживання природного газу. Очікуваний економічний ефект — 16 млн. грн. на рік.
— Інвестиції в проект становитимуть понад 165 мільйонів гривень, — розповів директор ТОВ «Дніпроенерго-ресурс» Дмитро Каліберда.— Завод буде розташований за 3,5 кілометра від Нікополя, поруч із птахофабрикою. Це буде сучасне екологічно чисте підприємство.
Комплекс дасть змогу утилізувати 60 тисяч тонн відходів виробництва на рік, які є джерелом шкідливих речовин і хвороботворних бактерій. При цьому вироблятиметься близько 48 мільйонів кВт-год електроенергії, 86 тисяч Гкал тепла і 6528 тонн добрив. Це дасть можливість аграріям заощаджувати щорічно близько 4,5 мільйона кубометрів газу.
За словами технічного директора агрооб’єднання Мирослава Дідуха, нині проект проходить укрінвестекспертизу з екології і пожежної безпеки. Додатково замовлено його експертизу в Українському НДІ екологічних проблем у Харкові.
Агропромислова корпорація, яка реалізує проект, уже експлуатує установки, де як паливо використовують тюки соломи, яких тут багато. Дві сучасні котельні продуктивністю 5 МВт кожна замінюють від 50 до 70% газу, необхідного для опалення птахофабрики.
 
Дніпропетровська область.