Про це свідчать дані Відділу звернень громадян апарату Верховної Ради України. У зверненнях було порушено майже 22,4 тисячі питань, які за своїм характером відображали весь спектр внутрішніх економічних, політичних та соціальних проблем держави.

У пошті парламенту 39,7% становили звернення, що стосувалися проблем із забезпеченням дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян, 12,5% — соціального захисту, 9,4% — діяльності Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів України, 4,8% — комунального господарства, 4,1% — фінансової, податкової та митної політики, 4,1% — праці та заробітної плати, по 3% — житлової політики й охорони здоров’я, 2,5% — аграрної політики і земельних відносин.

Протягом першого кварталу 2013 року спостерігалося значне збільшення кількості звернень громадян, у яких порушуються питання діяльності Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Президента України. З початку звітного періоду до парламенту надійшло 2,1 тис. таких звернень, що на 868 більше, ніж протягом аналогічного періоду минулого року. Увагу дописувачів головним чином привертали діяльність нових фракцій політичних партій, які сформувалися у парламенті за наслідками виборів 2012 року.

Зросла також кількість пропозицій, заяв і скарг громадян, в яких порушувалися питання комунального господарства. Цей показник становить 1,1 тис., що майже на 0,5 тис. більше, ніж у першому кварталі попереднього року. В цьому тематичному сегменті присутні заяви і скарги на дії та бездіяльність працівників комунальних служб і житлово-експлуатаційних організацій, яким переважно дорікають за низьку якість наданих послуг, ігнорування повідомлень громадян про необхідність проведення планового ремонту та неналежне утримання фонду.

З початку 2013 року до парламенту надійшло 929 звернень громадян з питань праці і заробітної плати, що на 240 звернень більше, ніж за аналогічний період минулого року. Аналіз листів на дану тематику, який здійснюється Відділом звернень громадян, засвідчив, що понад 37% таких звернень стосуються виплати заробітної плати, відпускних, розрахунку при звільненні, погашення заборгованості, понад 16% — діяльності служб зайнятості населення, працевлаштування, понад 15% — звільнення, поновлення на роботі. Більшість дописувачів скаржаться на порушення роботодавцем законодавства про працю, недостатній рівень оплати праці, тяганину з проведенням розрахунку при звільненні.

У пошті парламенту актуальними залишаються питання інформаційної політики, діяльності засобів масової інформації — 438 пропозицій, заяв і скарг громадян; сім’ї, дітей, молоді, гендерної рівності, фізичної культури і спорту — 407; діяльності органів місцевого самоврядування — 399; економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики та будівництва, підприємництва — 352; діяльності об’єднань громадян, релігії та міжконфесійних відносин — 349; освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності — 320; діяльності місцевих органів виконавчої влади — 275 звернень.

По захист і допомогу до Верховної Ради України упродовж січня—березня 2013 року звернулися 1,4 тис. інвалідів І—ІІІ груп, 653 дитини війни, 431 інвалід війни, 362 ветерани праці, 360 учасників війни, 315 інвалідів Великої Вітчизняної війни, 210 учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС, 150 осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, 144 учасники бойових дій, 114 багатодітних сімей, 36 одиноких матерів, 17 матерів-героїнь, чотири особи, які мають звання Героя України, та понад 17,9 тис. громадян, котрі не зазначили свій соціальний статус.

З початку року комітетами Верховної Ради та Спеціальною контрольною комісією з питань приватизації опрацьовано 5,2 тис. листів, депутатськими фракціями — майже 3 тис. До керівництва парламенту звернулися 296 громадян, із них до Голови Верховної Ради України В. Рибака — 132 особи.

Згідно із відповідним розпорядженням Голови Верховної Ради України, у приймальні Верховної Ради відбувався особистий прийом громадян головами, їх заступниками та членами парламентських комітетів, головами та уповноваженими представниками депутатських фракцій. Протягом січня—березня 2013 року було проведено 15 особистих таких прийомів, на яких побували 370 відвідувачів, від них отримано 403 письмові та 41 усне звернення.

Відповідно до інформації, наданої секретаріатами депутатських фракцій, з початку поточного року до народних депутатів України, їх помічників-консультантів у виборчих округах звернулися 133,5 тис. виборців; розглянуто 46,2 тис. письмових звернень, проведено 9,5 тис. особистих прийомів та 11,6 тис. зустрічей з виборцями.

Звернення громадян, які надходили до Верховної Ради, розглядалися і надсилалися для вирішення відповідним органам державної влади, органам місцевого самоврядування, прокуратури та суду. Пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства вивчалися в парламентських комітетах та депутатських фракціях. Аналітичні матеріали і узагальнення доповідалися керівництву Верховної Ради, передавалися в комітети, депутатські фракції та народним депутатам для використання в законотворчій роботі.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.