Учора в Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут» відбувалася VІ міжнародна конференція «Захист демократичних цінностей і дотримання прав людини у діяльності спецслужб».

Захід організували Служба безпеки України, НТУ «КПІ», Національний інститут стратегічних досліджень, Офіс зв’язку НАТО в Україні, Женевський центр демократичного контролю над збройними силами та координатор проектів ОБСЄ в Україні.

Вітальний лист від Президента учасникам конференції зачитав радник глави держави Ігор Калінін.

Голова СБУ Олександр Якименко, звертаючись до учасників конференції, наголосив, що стрімке впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у різних сферах життя супроводжується новими викликами та загрозами, які актуалізують питання захисту законних прав громадян в інформаційній сфері.

Заступник голови СБУ Володимир Породько в інтерв’ю журналістам зазначив, що на сьогодні Україна поступово йде по шляху взятих на себе ще перед вступом до Ради Європи зобов’язань щодо чіткої законодавчої регламентації діяльності всіх державних органів до визначення підстав, згідно з якими спецслужби можуть тимчасово обмежувати права і свободи громадянина.

Він також нагадав, що цього року оприлюднювалися факти проведення міжнародних операцій з викриття осіб, котрі використовують комп’ютерні мережі і системи для скоєння таких злочинів, як розкрадання, заволодіння чужим майном, втручання у банківську діяльність тощо. Нещодавно в результаті оперативних заходів було викрито близько 200 комп’ютерних злочинців — громадян України і Росії.

Ректор НТУ «КПІ» Михайло Згуровський наголосив, що для вузу велика честь приймати конференцію, спрямовану на підвищення безпеки країни, оскільки захист персональних даних нині є одним з найбільших викликів у сучасному світі. «Маючи досить потужну школу в галузі математики, інформаційної безпеки, ми дуже зацікавлені допомагати державі в підвищенні рівня безпеки країни та окремих її сегментів. Нині поєднання спеціальних служб і цивільних можливостей навчального закладу дає досить хороший результат», — сказав він.

Учасники конференції схвалили рекомендації щодо дотримання спеціальними службами прав людини в процесі забезпечення інформаційної безпеки.

Зліва направо: ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Михайло Згуровський, заступник голови Служби безпеки України Володимир Породько, директор офісу безпеки НАТО Стівен Сміт, голова Служби безпеки України Олександр Якименко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.