4 квітня цього року Інститутом законодавства Верховної Ради України спільно з Центром досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки НАН України та Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності в рамках обговорення проблем законодавчого забезпечення розвитку реального сектору економіки проведено круглий стіл з питань діяльності промислово-технологічних парків.

У його роботі взяли участь провідні вчені та спеціалісти у зазначеній сфері, працівники апарату Верховної Ради України та центральних органів виконавчої влади, представники громадських організацій.

Відкриваючи засідання, директор Інституту законодавства членкор НАН України Олександр Любимович Копиленко зазначив, що проведення засідань круглого столу дало змогу ініціювати парламентські слухання з питань розвитку індустрії програмної продукції, здійснити системний аналіз функціонування реального сектору економіки, видати збірник матеріалів за результатами науково-практичних досліджень. Метою цього зібрання є актуалізація проблем у сфері формування науково-виробничих об’єднань, підвищення ефективності функціонування високотехнологічних підприємств, обговорення особливостей попиту та пропозиції на глобальних ринках критичних технологій, регіональної інноваційної та інвестиційної політики, заохочення модернізації національного виробництва, вдосконалення механізмів державного регулювання.

Відкриваючи дискусію, модератор круглого столу — науковий консультант Інституту законодавства д.е.н. Валерій Ігоревич Сергієнко привернув увагу до певної строкатості чинного законодавчого поля в інноваційній сфері та необхідності удосконалення відповідного понятійного апарату. Зокрема, йдеться про нещодавні визначення поняття «технологічний парк» у законах та у державному стандарті. У межах зазначеної проблеми розглянуто критерії формування технопарків та роль наукових розробок у їх утворенні.

У доповіді заступника директора Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки НАН України д.е.н. В’ячеслава Павловича Соловйова проаналізовано тенденції еволюціонування системи фінансування науково-технічних розробок у розвинених країнах, підкреслено необхідність розширення громадського обговорення відповідних законопроектів в Україні, наголошено на неприпустимості маніпуляції термінологічним апаратом у класифікації «неприбуткових» підприємств. В обговоренні згаданих питань взяли участь начальник відділу ДННУ «Академія фінансового управління» к.е.н. Людмила Григорівна Олейнікова, помічник народного депутата України Ірина Конєва, експерт аналітичного центру «Прима груп» к. п.н. Роман Олексійович Слюсарчук, перший заступник голови — керівник апарату Федерації незалежних профспілок України Віктор Олександрович Гончарук.

Науково-аналітичну доповідь щодо проблем розвитку технопарків представив професор НТУУ «КПІ» д.е.н. Ігор Борисович Жиляєв, який розглянув питання перетворення знань на технології, отримання комерційного продукту та його продаж, а також — відновлення депресивних регіонів. Продовжуючи обговорення, директор Інституту еволюції економіки к.е.н. Ігор Петрович Макаренко представив принципи формування інноваційного середовища, орієнтованого на горизонтальні зв’язки. Такий підхід підтримали науковий консультант Інституту законодавства д.н.д.у. Валерій Євгенович Воротін та ст.н.с. Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки НАН України к.е.н. Ольга Вікторівна Кот.

З доповіддю щодо етапності створення технопарків виступив директор Державного фонду фундаментальних досліджень д.е.н. Богдан Романович Кияк, який поінформував присутніх про досвід Білорусі та Росії щодо формування інноваційних структур. Голова координаційної ради ДП «Інноваційна інфраструктура» радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Віктор Миколайович Кривенко проінформував присутніх про практику опрацювання національного проекту «Технополіс». Певні застереження щодо впровадження науково-виробничих об’єднань без урахування наявності академічної бази та інших обставин навів професор Національної академії внутрішніх справ д. ю. н. Юрій Юрійович Орлов. Його позиція знайшла підтримку з боку завідувача кафедри Академії муніципального управління д.е.н. Андрія Борисовича Кондрашихіна, а також директора департаменту УСПП Всеволода Вадимовича Тімофєєва.

На необхідності розгляду проектів формування технопарків як набору високоефективних інвестиційних проектів, що мають опрацьовуватися за визначеними правилами, акцентував увагу член громадської ради Міністерства фінансів України к.е.н. Віктор Валерійович Галасюк. На особливостях впровадження в Україні зарубіжного досвіду, зокрема у сфері наукових кластерів, зосередилися президент Міжнародної фундації сприяння ринку к.е.н. Станіслав Іванович Соколенко, а також директор з розвитку технопарку «Біонік-Хіллз» Дмитро Геннадійович Єрьомін.

Результати дослідження інвестиційної привабливості регіонів та інвестиційний атлас України, розроблені на замовлення Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України, презентувала завідувачка відділу Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України д. н. д. у. Світлана Олексіївна Біла. Доповідачка зосередилися на методологічних аспектах утворення індустріальних парків, алгоритмі упорядкування конкурентного середовища шляхом розбудови інфраструктурних об’єктів і надання державних гарантій.

Питанням упорядкування термінологічного апарату при визначенні понять «критичні» та «високі» технології присвятили виступи наукові співробітники Інституту законодавства к.е.н. Айше Кязімівна Мусаєва і к.ю.н. Інна Вікторівна Шатковська, проблемам галузевої стандартизації — Андрій Леонідович Лапінський, Тетяна Юріївна Кравцова.

Закриваючи дискусію, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності Олексій Миколайович Азаров, посилаючись на практику країн Центральної та Східної Європи, акцентував увагу на необхідності комплексного підходу до прискореного відновлення депресивних регіонів, який має включати освітню та виробничу складові, бути спрямованим на покращення соціального забезпечення населення. Народний депутат відзначив необхідність продовжити обговорення проблеми розвитку інноваційної інфраструктури, зокрема кластерних утворень, приділити особливу увагу удосконаленню регіональної політики, зокрема, у старопромислових районах Донбасу.

Учасники дискусії підтримали пропозицію щодо утворення робочої групи для опрацювання відповідної концепції розвитку, упорядкування законодавчої бази у сфері інноваційної політики України.