Про перспективи співробітництва говорили під час зустрічі голова ОДА Дмитро Колєсніков і Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін.

Дмитро Колєсніков зазначив, що Польща є для регіону важливим стратегічним партнером. Торік зовнішньоторговельний обіг між ними збільшився на 5,3% до 831,1 млн. доларів. Експорт товарів становив 491,1 млн., імпорт — 340 мільйонів. Із Дніпропетровської області в Польщу експортувалися руди, шлаки й зола (74,2% від загального обсягу), чорні метали та вироби з них, одяг. З Польщі імпортували нафту, папір, картон, каучук, пластмаси, молочні продукти, яйця, мед, устаткування, бавовну.

У лютому 2011 року тодішній голова Дніпропетровської ОДА, а нині віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул також зустрічався з Генеральним консулом Республіки Польща в Харкові Яном Гранатом. І так само обговорював подальші перспективи співробітництва.

А що в підсумку? Згідно з офіційними даними обсяги зовнішньоторговельних операцій між Дніпропетровською областю та Польщею збільшилися. Але при цьому експорт залишився майже на тому само рівні, зате імпорт зріс більш ніж в 2,2 разу. Водночас обсяг інвестицій з Польщі впав майже втричі: з 5,9 до 2 млн. доларів.

Виходить, що поляки створюють робочі місця за рахунок збільшення закупівель їхніх товарів Дніпропетровщиною. При цьому наш регіон стрімкими темпами втрачає робочі місця й прибутки до бюджету.

Дніпропетровська область.

Фото надане прес-службою ОДА.