Про це під час круглого столу: «Контроль над деклараціями публічних службовців: міф чи реальність?» повідомив голова підкомітету з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Анатолій Гриценко (фракція «Батьківщина»).

За його словами, відповідний законопроект, зокрема, передбачає повернення колишньої норми, а саме обов’язкове декларування витрат усіх членів сім’ї державного службовця. Крім того, пропонується зробити відкритим реєстр осіб, які притягувалися до відповідальності за корупційні дії, і скоротити суму витрат, що підлягають обов’язковому декларуванню. Нині обов’язковій декларації підлягають витрати понад 150 тисяч гривень. У проекті ця планка опущена до 20 мінімальних зарплат — 22 тисячі гривень. На думку парламентарія, таку норму навряд чи підтримають народні депутати, бо це створить певні технологічні складнощі бухгалтерського обліку, але до другого читання ця цифра буде виправлена на 80-100 тисяч гривень.

Також народний обранець звернув увагу на те, що цей законопроект внесений в парламент трьома опозиційними фракціями та Партією регіонів (від неї проект закону підписав Сергій Тігіпко).

«Сьогодні слово «прозорість» в Україні не забезпечується. Адже всі бачать, на яких автомобілях приїжджають чиновники на роботу, яка в них охорона тощо. Прозоре декларування — це суперінструмент для наведення в Україні порядку. Тому депутати, журналісти і громадськість повинні чинити тиск для того, щоб парламент прийняв цей законопроект, а Президент його підписав», — підкреслив Анатолій Гриценко.