Сесія Житомирської обласної ради скасувала своє рішення від 7 червня минулого року про надання дозволу на розробку родовищ ільменіту — титанової руди на значних територіях. Сталося це під тиском пікетувальників, які зібралися біля адмінбудинку вже вчетверте. Цього разу людей було особливо багато. У роботі сесії взяла участь група народних депутатів від опозиційних фракцій, котрі активно підтримували учасників пікету.

Спершу голова облради Йосип Запаловський і голова облдержадміністрації Сергій Рижук запропонували відкласти вирішення цього питання до травня. Аргумент такий: це дуже складна справа, якщо скасувати рішення сесії про дозвіл, вони звернуться до суду — і виграють його. Треба провести в населених пунктах, яких це стосується, зустрічі з людьми. Сергій Рижук доводив, що розробка родовищ — благо для людей, а закриття — популізм, нагадавши, що на Донбасі після закриття шахт люди риються в копанках. Коли депутати облради проголосували за перенесення розгляду цього питання на два місяці, учасники пікету стали прориватися до адмінбудинку, розбивши скло вхідних дверей. Керівників області, які вийшли до них, зустріли вигуками обурення.

Після цього депутати облради проголосували за зупинення рішення, прийнятого в червні минулого року. Але це не стримало емоцій. Після короткої перерви Сергій Рижук закликав своїх однопартійців підтримати скасування дозволу на розробку родовищ ільменіту. Мотивував це так: питання з економічної площини перейшло в політичну, політики думають, хто набере більше дивідендів. За його пропозицію проголосували  переважна більшість депутатів.

Чи матиме це реальні наслідки, сказати важко, адже, як стверджував Сергій Рижук, ліцензію на розробку родовищ уже видано.

Коментуючи ухвалення такого рішення, голова обласної ради Йосип Запаловський зазначив: «Розумію стурбованість наших земляків, жителів області. Адже рішення обласної ради №609 було прийнято 7 червня минулого року без урахування думки жителів усіх територій, де є поклади ільменіт-титанових руд. Разом із тим зважена, обґрунтована, підкріплена фактами і документами громадська думка могла сформуватися лише після широкого масового обговорення, наявності неспростовних доказів щодо того, яку користь людям може принести видобуток цих корисних копалин. Інвестор, який зацікавлений в отриманні дозволу на розробку родовищ, мав пояснити це жителям територіальних громад, але він цього не зробив. Тому ми маємо ось такий суспільний резонанс. Надалі у своїй роботі обласна рада не допустить прийняття недостатньо вивчених рішень. Наше завдання — створювати належні умови для якісного і, головне, безпечного життя людей. Саме так і винятково у правовому полі ми будемо обстоювати інтереси громад області».

 

Житомирська область.