Одна з найбільших повеней за останні три десятиліття на Волині пішла на спад. Як і передбачали в місцевому управлінні водних ресурсів, пік водопілля в області припав на 18 квітня. У басейні ріки Прип’ять спостерігаємо спад рівнів води на один-два сантиметри на добу, у басейні Західного Бугу — на 1—10 сантиметрів.
На обласній оперативній нараді голова ОДА Борис Клімчук звернув увагу на злагоджену і професійну роботу водогосподарників і рятувальників області. «Усіх, хто відзначився під час попередження негативних наслідків повені, має бути нагороджено», — наголосив очільник ОДА. Водночас зауважив, що розслаблятися зарано, адже рівень води в ріках залишається високим. На заплаві ще перебувають води Прип’яті, Західного Бугу та їх приток у всіх районах області. Залишаються підтопленими повеневими водами 36 присадибних ділянок у восьми населених пунктах області, а також 2642 гектари сільгоспугідь. Є загроза підтоплення восьми житлових будинків у селах Заріка та Пожог Любешівського району, 15 господарських будівель тут уже «плавають».
Площа осушених сільськогосподарських угідь з високим рівнем ґрунтових вод становить понад 55,2 тисячі гектарів. Для недопущення надзвичайних ситуацій продовжують працювати в режимі підвищеної готовності управління водного господарства. На ліквідації прориву дамби на Залухівській осушувальній системі задіяно бригаду Ратнівського міжрайонного управління водного господарства. На польдерних меліоративних системах області періодично працюють 25 насосних станцій.
Начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук попереджає про небезпеку розмиву окремих ділянок нещодавно збудованих захисних дамб, які ще не встигли як слід не укріпитися. Адже під час підйомів і спадів рівнів води швидкість течії різко зростає. За станом цих споруд ведеться цілодобове спостереження. Спеціальні бригади готові будь-якої миті стати до роботи.
Волинська область.
На знімку: так нині виглядає з висоти пташиного польоту заплава ріки Стир у районі Луцька та приміського села Рованці.
Фото з сайту «Волинські новини».