Розвиток взаємовигідного співробітництва з Індією є одним із пріоритетних напрямів зовнішньої політики нашої держави. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак сьогодні під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Індія в Україні паном Раджівом К. Чандером.

Україна та Індія, зазначив В. Рибак, мають традиційно дружні відносини, а також спільні погляди з багатьох аспектів міжнародних відносин.

У цьому контексті В. Рибак особливо відзначив державний візит Президента України Віктора Януковича до Індії у грудні минулого року. «Результати цього візиту надали нового імпульсу розвитку двосторонніх взаємин, зокрема, у контексті встановлення закріплених у відповідній Спільній заяві відносин всеохоплюючого партнерства між Україною та Індією. Переконаний, що у подальшому ми зможемо зберегти існуючу позитивну динаміку», — сказав він.
В. Рибак також запевнив, що Верховна Рада України зробить усе можливе для якнайшвидшої ратифікації двосторонніх угод, підписаних під час візиту Глави Української держави до Індії.
Голова Верховної Ради також наголосив на активізації співпраці між законодавчими органами обох держав на всіх рівнях. Він висловив думку, що офіційний візит в Україну Спікера Нижньої палати Парламенту Індії пані Мейри Кумар, запланований на 23—24 травня цього року, надасть суттєвого імпульсу розвитку співпраці між законодавчими органами наших держав. 
В. Рибак повідомив, що в українському парламенті вже створена депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індія, до складу якої увійшли 30 народних депутатів. «Ми прагнемо, щоб парламентські групи Україна—Індія та Індія—Україна були дійсно ефективним механізмом і стали одним із вагомих чинників україно-індійських міжпарламентських відносин», — підкреслив він.
Голова Верховної Ради також висловив задоволення позитивною тенденцією зростання обсягів взаємної торгівлі та наголосив на існуванні потенціалу і «невикористаних резервів» для подальшого розвитку торговельно-економічного співробітництва між нашими державами. 
Керівник парламенту вважає перспективним двостороннє співробітництво у науково-технічній та військово-технічній галузях.
Своєю чергою, пан Посол (на знімку праворуч) наголосив на «позитивному розвитку» двосторонніх відносин та їх активізації внаслідок домовленостей, що їх було досягнуто під час державного візиту Президента України Віктора Януковича до Індії.
Раджів К. Чандер також висловився за розбудову міжпарламентського співробітництва у частині інтенсифікації контактів на рівні міжпарламентських груп дружби, обміну візитами між законодавчими органами обох держав.
Пан Посол назвав успішною двосторонню співпрацю у культурно-гуманітарній сфері і повідомив, що у 2013—2014 рр. заплановано провести Дні української культури в Індії та Дні індійської культури в Україні.
На думку пана Посла, перспективним є подальший розвиток співробітництва у фармацевтичній галузі.
Сторони також обговорили питання лібералізації візового режиму.
Прес-служба Верховної Ради України.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ФАКТ
 
Голова Верховної Ради зазначив, що у 2011—2013 роках двосторонні взаємини помітно активізувалися, зокрема, стабільно зростають обсяги взаємної торгівлі, було відновлено роботу Міжурядової україно-індійської комісії з торговельного, економічного, наукового, технічного, промислового і культурного співробітництва, відбулася низка візитів на вищому та найвищому рівнях.