Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зустрівся із Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Бразилія в Україні Антоніо Фернандо Круз де Мелло (на знімку).

Сторони обговорили питання щодо поглиблення міжпарламентського співробітництва, активізації торговельно-економічних відносин та розвитку договірно-правової бази.
В. Рибак висловився за активізацію політичного діалогу з Республікою Бразилія, зазначивши, що ця держава є стратегічним партнером України на Латиноамериканському континенті. 
Керівник парламенту висловив упевненість, що державний візит Президента Бразилії Ділми Руссефф в Україну, який планується здійснити протягом поточного року, надасть нового імпульсу двостороннім відносинам та дозволить поглибити стратегічне партнерство обох країн. Він зазначив, що Cторони вже найближчим часом узгодять конкретні дати цього важливого візиту.
В. Рибак подякував бразильській Стороні за привітання керівників палат Національного Конгресу Бразилії з нагоди його обрання Головою Верховної Ради України, а також за запрошення від діючого Голови Палати депутатів Енріке Едуардо Алвеса здійснити офіційний візит до Бразилії у період з 24 по 28 червня цього року.
Голова Верховної Ради також зазначив, що він поділяє зацікавленість нового керівництва Палати депутатів та Федерального Сенату Національного Конгресу Бразилії в активізації взаємодії між парламентами наших країн. 
За його словами, «провідна роль у посиленні взаємодії між Верховною Радою України та Національним Конгресом Бразилії належить групам з міжпарламентських зв’язків». «Знаю, що група дружби з Україною в бразильському парламенті надає активного сприяння розвитку двосторонніх відносин», — зазначив керівник парламенту.
Він повідомив, що у Верховній Раді України створено депутатську групу з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Бразилія, яка складається із 47 народних депутатів України.
Під час зустрічі В. Рибак висловив задоволення динамікою розвитку двосторонніх торговельно-економічних відносин. Однак, за його словами, статистичні дані за минулий рік свідчать про зменшення обсягів двостороннього товарообігу. У цьому контексті керівник парламенту висловився за необхідність збільшення обсягів торгівлі та розширення товарної номенклатури, насамперед, за рахунок високотехнологічних товарів.
Зокрема, за його словами, українська Сторона вже виконала всі внутрішньодержавні процедури з метою набрання чинності більшістю з двосторонніх документів, які були підписані під час візитів президентів Бразилії та України у грудні 2009 року та у жовтні 2011 року відповідно. Він висловив сподівання, що найближчим часом бразильська Сторона завершить аналогічні процедури.
Своєю чергою, пан Посол висловив вдячність Верховній Раді за прискорену ратифікацію двосторонньої Угоди про скасування візового режиму. Він нагадав, що ця Угода має велике значення для поглиблення українсько-бразильських взаємин, «покращення їх мотивації і наповнення певним духом».
Пан Посол також висловився за доцільність підписання Угоди про повітряне сполучення, яку, на його думку, можна було б розглянути під час запланованого офіційного візиту Голови Верховної Ради України.
Пан Посол підтримав необхідність активізації і розширення двосторонньої співпраці у галузі високих технологій.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ДОСЛІВНО
Голова Верховної Ради Володимир Рибак: «Українська Сторона приділяє першочергову увагу успішній реалізації діючих високотехнологічних проектів України та Бразилії. Це, зокрема, втілення в життя спільного проекту у космічній сфері «Циклон-4 — Алкaнтара», який є «візитною карткою» науково-технологічного співробітництва України та Бразилії, а також свідченням амбітних планів наших країн з розвитку передових космічних технологій».