Моя онучка дуже любить пити чай із молоком. Каже, що він корисніший, аніж простий. А в чому його користь, якщо, звичайно, не брати до уваги користь молока як окремого продукту?

Михайло ТЕМОФЄЄВ.
Миколаївська область.
Відповідає біолог Ніна УВАРЕНКО:
— Пити чай з молоком або без — це, звичайно ж, справа смаку. Але хочу зазначити, що в Тибеті, приміром, п’ють зелений чай із молоком, та ще й із жиром, а в Індії чай з молоком і цукром — улюблений національний напій.
Щодня вживаючи суміш чаю та молока, людина поліпшує своє самопочуття: нормалізується загальний стан, помітно підвищується тонус. Чай є джерелом природних антиоксидантів. Крім того, у ньому міститься багато необхідних людині вітамінів — майже вся група вітамінів В, вітаміни С і РР — і мікроелементи — сполуки калію, міді, йоду й ін. Про користь чаю з молоком свідчить той факт, що перелічені вище речовини при додаванні молока засвоюються краще. А також виникають інші ефекти, наприклад, завдяки молочним ферментам чай стає дуже ефективним сечогінним, яке чудово очищує нирки й виводить зайву рідину з організму. Також вживання зеленого чаю з додаванням молока прискорює метаболізм, виводить шлаки та жири, що досить корисно для людей з надмірною масою тіла.
Загальновідомо, що молоко — майже суцільний кальцій, тому при вживанні чаю, розведеного молоком, зміцнюється кісткова тканина. Така суміш — дуже поживний легко засвоюваний напій, що має стимулюючі й зміцнювальні властивості. Особливо він буде корисний ослабленому організму.
Однак цільне молоко іноді погано перетравлюється шлунком, тому більшість людей використовує для харчування перероблені й зброджені молочні продукти. Чай вдало «виправляє» недоліки молока, робить слизову оболонку шлунка менш чутливою до агресивного впливу цільного молока. А подразнююча дія чайних алкалоїдів (кофеїну й таніну) пом’якшується молоком.
Як з’ясували дослідники, група білків у молоці — казеїнів, при взаємодії з чаєм знижує концентрацію (близько 25%) біоактивних елементів чаю, що підвищують тонус судинної системи. Не в захваті від цієї новини англійці, для яких чай із молоком давно вже став традиційним напоєм. Можна сказати, якщо дослідження достовірні на сто відсотків, то не чай із молоком шкідливо пити, а сам чай стає при цьому трохи менш корисним.
Як потрібно готовити суміш чаю й молока? Відповідно до традицій чаювання англійців — спочатку наливають молоко (підігріте до 40—60 С0) приблизно на чверть посудини, а потім додають міцний чайний настій. Компоненти оптимально змішуються саме при такому способі приготування. Ні чай, ні молоко не ослаблюють один одного: чайні антиоксиданти як були корисними, так і залишаються. Кальцій і молочний казеїн як приносили свою користь, так і продовжують приносити. Тільки засвоюються всі речовини набагато легше, якщо вживати чай у комбінації з молоком.
Пийте молочний чай із задоволенням. Адже від стану душі наше здоров’я залежить анітрохи не менше, ніж від наявності вітамінів.
Фото з сайту http://koketki.biz.