У семи сільгосппідприємствах Ямпільського району, що на Вінниччині, вперше за сім останніх років вирішили знову посіяти цукрові буряки. Ще чотири фермерські господарства також вперше мають намір вирощувати солодкі корінці.

— Площі цукристих викреслили із сівозмін, бо цукровари боргували за здану сировину, — каже начальник Ямпільського районного управління агропромислового розвитку Олександр Савчинський. — Відтоді, як перестав працювати єдиний у районі цукрозавод, з аграріями так і не розрахувалися за буряки. Навіть після того, як завод порізали на металобрухт, виробники сировини не отримали грошей. 

Саме це стало причиною відмови від вирощування буряків. Та й цінова політика не сприяла поверненню до традиційної в нашому районі культури. Але якщо й на цей раз їх знову, вибачте, пошиють у дурні, тоді вже ніяким калачем не заманиш до загалом прибуткової справи.

Цьогоріч в Ямпільському районі під цукристі планують відвести приблизно 4,5 тисячі гектарів. Там, де не вирощували корені, втратили й бурякосіяльну техніку. Орендуватимуть її в інших господарствах або на цукрозаводах сусідніх районів.

— Нині на полях, як ніколи, достатньо вологи, — продовжує Олександр Савчинський. — Це один з важливих чинників отримання гарного врожаю коренів. Але за умови, що насіння вчасно покладуть у ґрунт. Найскладніше буде фермерам, які раніше не вирощували буряки. У них — ні досвіду, ні техніки.

Загалом з 22 господарств району буряки сіятимуть у 14. Ще не скрізь «перепросили» традиційну для цього регіону культуру, досвід вирощування якої заклали у довоєнні роки перші п’ятисотенниці — ланкові, які брали зобов’язання досягнути рекордної на той час врожайності цукрових буряків — 500 центнерів з гектара.

Вінницька область.