Перед Великоднем овочі ще дорожчатимуть
 
На продуктовому ринку Городенки можна легко відрізнити реалізаторів привезеного з гуртових баз товару. Вони зазвичай мають стабільні робочі місця і різноманітний крам, привабливий на вигляд, городина відсортована за розміром і викладена акуратно. 
Продавчиня Ольга Лазарович каже, що рік тому ціни в Івано-Франківську та Чернівцях, де отоварюються, на капусту й моркву були нижчі. А тепер доводиться брати на дві гривні дорожче, по три й п’ять гривень відповідно. Стабільною залишається оптова ціна столового буряку — дві-три гривні за кілограм. Тому й продають ту ж моркву по сім гривень. На неї великі сільгосппідприємства мають стабільний збут, навіть за кордон, тому їм не вигідно знижувати ціни для внутрішнього ринку.
Господарі, які торгують вирощеним зі своїх городів, зазвичай розкладають сільгосппродукцію на невеликих столиках, поруч — кілька мішечків із городиною. Люба Тарнавська із села Городниці (на знімку) демонструє свій товар: ось, мовляв, морква із зеленим «хвостиком», тобто домашня. Овочесховищем, як і десятки років тому, служить викопана в землі яма, тож коренеплоди міцні, не втратили соковитості. Що й демонструє, розламавши один. Кладе до пакета різних за розмірами морквин, але це не відлякує покупців. Бо продає овочі «борщового набору» на гривню-дві дешевше, ніж перекупники. Кілограм капусти й цибулі в неї коштує три гривні, столового буряку — чотири, моркви — п’ять. Буває, що наприкінці робочого дня й дешевше віддає, аби лише збути. Торік навесні морква була дорожча. Пояснює тим, що цей овоч найбільше «реагує» на ринок: відчувши зиск, виробники і більше насіяли.
А ось ціна на картоплю за рік не змінилася. Бульбу перекупники в селі беруть по вісімдесят копійок за кілограм, але мало охочих віддавати так дешево. Комусь поталанило гуртом на базу відвезти по півтори гривні, а на ринку можна продати й по 2,50. Але особливого попиту нема, тож важко вгадати, як вигідніше збути. Господиня каже, що цієї весни варто везти вирощене на обласний ярмарок до Івано-Франківська: практично все пропоноване продається. Восени таких вдалих торгів не було.
Цьогорічною особливістю є й те, що покупці почали брати по дві-три морквини, бурячок, кілька цибулин. Це, очевидно, свідчить про брак грошей. Хоч зрозуміло, що овочі перед Великоднем ще дорожчатимуть, бо популярні бурячки з хроном, голубці, салати з моркви. Принаймні така «святкова» традиція щодо зростання цін у Городенці спостерігається щороку.
Івано-Франківська область.
Фото автора.