Квітневі тези вітчизняної економіки
Лютий багатий на сніг, а квітень — на воду,  каже народна мудрість. Нинішній квітень  багатий і на сніг, і на воду. А отже — й на додаткові витрати. 
У керівних кабінетах на місцях раз у раз інформували громадськість, яку купу грошей вимили з бюджетів протипаводкові роботи. Спливти фінанси спливли, тільки чи скрізь за призначенням — те ще питання. Тож у деяких населених пунктах рятувальники не запобігали, а боролися з наслідками: відкачували воду з підвалів і проводили евакуацію місцевого населення за допомогою плавзасобів. А на Бортницькій станції аерації (Київська область) не витримала дамба, і протидіяти нечистотами, які вийшли з берегів, вивели військовослужбовців президентського полку.
Про те, що вітчизняні чиновники вміють розумно розподіляти бюджетні кошти, краще за всіх знають українські водії. Начебто і гроші платників податків на ремонт доріг направляють чималі, а вони все одно — що після бомбування. У цьому контексті насмішила Державтоінспекція. Минулого тижня було запроваджено два десятки нових дорожніх знаків. Із зрозумілих причин, автомобілістів повеселив один із них, що вказує на кінець поліпшеної дороги. Тут після того, як зійшов сніг, по всій країні хоча б одну таку — спробуй, знайди.
До речі, зміни в правилах приписують із жовтня по травень водіям пересуватися днем за межею населених пунктів із включеним ближнім світлом. Готуємося частіше міняти лампочки на фарах! А на київських автомобілістів очікує ще одне серйозне випробування. Минулого тижня стартувала реконструкція проспекту Перемоги — уже з’явилися спецтехніка, люди в помаранчевих жилетках і... масові затори.
Прикметно, що реконструкцію проводитиме та сама турецька компанія, яка напередодні європейської футбольної першості обновляла столичний проспект Бажана. До речі, головний в’їзд у Київ з боку аеропорту «Бориспіль» уже після масштабної реконструкції, що розтягся в часі, коли в годину пік перекривалося по кілька смуг, зазнав ямкового ремонту. От і зараз іноземна компанія поки що планує зробити все якісно й завершити роботи на проспекті Перемоги до кінця року. Тож, шановні автомобілісти, запасайтеся терпінням!..
Ще одне оприлюднене минулого тижня повідомлення, яке (напевне, так вважають його автори) має нас усіх обрадувати. Міністр агропроду повідомив про досягнення: мовляв, країна з липня минулого року експортувала вже 20,2 мільйона тонн зерна. Заявляючи про такі успіхи, мало хто замислюється про зворотний бік медалі. Вивозячи із країни зерно, яке можна було б відправити на корм худобі, ми продовжуємо активно імпортувати м’ясо.
Ще одне «досягнення», про яке говорили минулого тижня: за даними Світового банку, Україна посідає «почесне» перше місце у світі за кількістю різноманітних податків. Як пояснив глава Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, Світовим банком було підраховано: український бізнес різних сфер виплачує 135 різних податків, що «є абсолютним світовим рекордом», цитує експерта 
«ИнфоСМИ». На другому місці цього рейтингу — Румунія, однак їхні 113 податків мають «блідий» вигляд на тлі України. Третє місце — в Ямайки з 72 податками. За словами експерта, кількість податків у європейських країнах не перевищує десяти, а в Гонконзі становить лише три.
Зрозуміло, що для нашої країни ні про що хороше це не говорить. Наділені такою владою податківці можуть «поставити на місце» будь-якого підприємця. Не дивно, що в рейтингу кращих країн для інвесторів Україна посідає 137-ме місце серед 185 держав.
Під завісу позитивна новина для тих, хто вже не працює й перебуває на заслуженому відпочинку. Минулого тижня прийнято урядову постанову про підвищення розмірів пенсій. Щоправда, зросте вона тільки в певних категорій. Урядовий портал інформує, що сюди входять 380 тисяч 350 «чорнобильців», які сьогодні в середньому одержують пенсії у розмірі 3 904 гривні. Підвищення для них становитиме 116 грн. Також  по 78 грн. до пенсії додадуть колишнім військовослужбовцям, які в середньому одержують 2 613 грн.
Водночас чимало людей похилого віку продовжують животіти на мінімальну пенсію в розмірі 894 гривні. В уряді додати по 55 гривень обіцяють і їм. Правда, якщо це станеться, то лише в грудні.
Мал Олексія КУСТОВСЬКОГО.