Селище Новоолексіївка у Генічеському районі стало першим населеним пунктом на Херсонщині, де мова кримських татар стала регіональною. За надання їй цього статусу проголосувала більшість депутатів селищної ради, причому саме кримських татар серед обранців громади була дуже незначна кількість.
«У нашому селищі живе чисельна громада кримських татар — понад три з половиною тисячі осіб. А це третина від загального числа мешканців. Причому дві тисячі поставили підписи під зверненням на підтримку надання кримськотатарській мові статусу регіональної у Новоолексіївці. Проігнорувати їхню думку ми не могли, тому винесли згадане питання для обговорення на сесії. З 21 присутнього на ній депутата за новий статус для кримськотатарської проголосували 18 осіб, причому лише три з них були кримськими татарами, а всі інші — українці», — коментує ситуацію селищний голова Новоолексіївки Олександр Бурковський.
Кримськотатарську мову вже вивчають молоді представники цієї національності — учні селищної школи №1. Нинішнього року у двох дитячих садках Новоолексіївки також збираються відкрити дві групи, де виховний процес та спілкування з малечею вестимуть мовою кримських татар.
Херсонська область.