Українська сторона розглядає діяльність Моніторингової місії Європейського парламенту як вагомий чинник у встановленні взаємної довіри та поглибленні активного діалогу між Україною та ЄС в рамках підготовки до підписання Угоди про асоціацію.
 Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак у понеділок під час зустрічі з керівниками Моніторингової місії Європейського парламенту — колишнім президентом Республіки Польща Александром Кваснєвським та колишнім президентом Європейського парламенту Петом Коксом (на знімку у центрі).
Українська сторона, зазначив він, орієнтована на подальший відкритий діалог та конструктивну взаємодію в рамках місії, і привітав А. Кваснєвського та П. Кокса з рішенням Конференції президентів Європейського парламенту щодо продовження мандата  діяльності місії до кінця вересня 2013 року. «Сприймаємо його як свідчення результативності діяльності місії та її важливої ролі як ефективного каналу комунікації між Україною та Європейським Союзом з окремих питань двостороннього порядку денного», — сказав В. Рибак.
Керівник парламенту зазначив, що українська сторона, підтверджуючи свою відкритість та конструктивну налаштованість в контексті посиленої уваги ЄС до окремих резонансних справ в Україні, докладає максимальних зусиль з метою розгляду відповідних питань у рамках реформування системи правосуддя в Україні.
«Указ Президента України від 7 квітня цього року про помилування шести засуджених, у тому числі колишніх урядовців Юрія Луценка та Георгія Філіпчука, став черговим важливим кроком у рамках послідовної реалізації політики щодо декриміналізації та гуманізації законодавства України, — сказав В. Рибак. — Цей крок не тільки засвідчив налаштованість вищого керівництва країни продовжити гуманізацію судової системи, а й, враховуючи виняткову увагу Євросоюзу до цієї справи, в черговий раз довів пріоритетність для України підписання Угоди про асоціацію з ЄС».
В. Рибак висловив сподівання, що подальша робота Моніторингової місії Європейського парламенту буде корисною для всіх. За його словами, діяльність місії могла б сприяти комплексній реформі системи правосуддя і прокуратури, що допомогло б Україні швидше вийти на європейський рівень.
«Ваша місія також має значний потенціал у сприянні діалогу між владою та опозицією в Україні. Сподіваюся, що нинішня зустріч стане важливою, передусім з цієї точки зору», 
— також сказав Голова Верховної Ради, зазначивши, що внутрішньополітична стабільність є ключовою передумовою ефективної роботи зі створення належних умов для підписання Угоди про асоціацію.
В. Рибак зазначив, що він як Голова Верховної Ради закликає колег «до примирення і об’єднання зусиль навколо європейського вибору України». «Я радий, що минулого тижня нам вдалося розблокувати роботу Верховної Ради України і повернутися до конструктивної діяльності. Сьогодні усі політичні сили парламенту рішуче налаштовані докласти усіх зусиль з метою підписання Угоди про асоціацію в листопаді цього року», — сказав він.
Керівник парламенту повідомив, що «у контексті відносин з ЄС ми змогли знайти ще один компроміс, а саме — нарешті сформувати Українську частину Комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС».
В. Рибак також привітав ратифікацію Європейським парламентом Угоди про внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз.
Своєю чергою, пан П. Кокс наголосив, що Україна і Євросоюз разом перебувають «на шляху до Вільнюса». За його словами, «було зроблено багато кроків, і ще багато чого належить зробити».
«Ми раді з приводу ухвалення рішення щодо гуманізації кримінального законодавства та помилування Луценка і Філіпчука, — сказав пан П. Кокс. — Це дуже важливе свідчення добрих серйозних намірів, і це дуже цінується у Брюсселі».
Колишній президент Європейського парламенту також зазначив, що Президент і лідери політичних фракцій Європарламенту закликають усі політичні сили, представлені у Верховній Раді, разом працювати над такими важливими питаннями, як реформування виборчого законодавства, судової влади та системи прокуратури. «Необхідно розвивати спроможність до взаємної поваги», — зауважив він.
Пан А. Кваснєвський заявив, що підписання Угоди про асоціацію «відкриє нову главу в історії України». «Ми говоримо не лише про підписання Угоди, а й про дуже тривалу співпрацю між Україною та Євросоюзом, — сказав він. — Асоціація з ЄС — це сьогодні стратегія для України».
Колишній президент Республіки Польща заявив про важливість роботи у період до Вільнюського саміту, наголосивши на «ключовій ролі» парламенту. «Дуже важливо, як працюватиме Верховна Рада на шляху до підписання Угоди про асоціацію, — зауважив він. — Для іміджу України важливий парламент, який працює, а не заблокований».
Підсумовуючи, Голова Верховної Ради зазначив, що усі гілки влади в Україні докладають зусиль до виконання Україною своїх зобов’язань перед ЄС, і висловив думку, що до кінця травня ц. р. будуть ухвалені усі закони з євроінтеграційного пакета. «Конституційна більшість у Верховній Раді готова провести необхідну підготовчу роботу до саміту у Вільнюсі у листопаді, — заявив він. — Ми налаштовані через компроміси знайти спільну мову».
Прес-служба Верховної Ради України
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.