Два дні в історичних селах Чигиринщини тривали вшанування провідників трьох найвизначніших національно-визвольних змагань — великого гетьмана Богдана Хмельницького, керівника Коліївщини Максима Залізняка та головного отамана Холодного Яру часів УНР Василя Чучупака.

У масових громадських заходах взяли участь заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, народні депутати України Олег Тягнибок, Микола Томенко, Ірина Фаріон, Ігор Мірошниченко, Юрій Сиротюк та інші парламентарії. Широко були представлені козацькі організації, молодіжні патріотичні об’єднання з багатьох областей України, а також із-за кордону.

Виступаючи перед учасниками урочистого дійства, народні обранці наголошували на необхідності широкої просвітницької роботи, утвердженні у молоді історичної свідомості, національної гідності та самоповаги. 

Микола Томенко  зазначив, що у першій столиці козацької України, Чигирині, досі не завершено відтворення історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького», торік знехтувано святкування визначної дати — 500-річчя Чигирина, хоча Верховна Рада України ухвалила постанову про відзначення на державному рівні славного ювілею. Особливе обурення народних депутатів викликав катастрофічний стан доріг, що ведуть до найпопулярніших туристичних об’єктів Черкащини — Канева, Шевченкового, Моринців, Умані, Чигирина, урочища Холодний Яр. Місцева влада не потурбувалася про елементарне впорядкування вщент розбитих шляхів навіть напередодні приїзду численних гостей з усіх куточків України та зарубіжних туристів...

Закінчилися багатотисячні чигиринські зібрання покладанням квітів до могил та пам’ятників борців за волю України, закладанням дубової алеї на Семидубовій горі, де, за версією краєзнавців, перепоховано прах видатного гетьмана і державотворця Богдана Хмельницького.

 

Черкаська область.

Фото автора.

Співорганізатори акції «Ушануймо героїв трьох епох» президент історичного клубу «Холодний Яр», письменник Роман Коваль, народні депутати України Олег Тягнибок і Микола Томенко.