Голова Верховної Ради України Володимир Рибак позитивно оцінює підсумки роботи парламенту минулого пленарного тижня.

«Ми довго йшли до цього через блокування і домовленості», — сказав В. Рибак у п’ятницю в інтерв’ю телеканалу «Рада».
Голова Верховної Ради нагадав, що парламент розглянув питання, які Президент України визначив як невідкладні, низку урядових ініціатив, зокрема, щодо внесення змін до державного бюджету на поточний рік.
Серед найважливіших рішень, ухвалених Верховною Радою, В. Рибак назвав два законопроекти з євроінтеграційного пакета. До того ж керівник парламенту заявив, що наполягатиме на розгляді у травні всіх законодавчих актів на виконання зобов’язань перед ЄС, зазначивши, що Верховна Рада має прийняти необхідну правову базу для виконання завдань, поставлених перед нашою державою для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. «Це те, що об’єднує депутатів від опозиції та більшості», — сказав він.
В. Рибак також сказав, що парламент розглянув низку питань, ініційованих опозиційними фракціями, зокрема, вдруге — про вибори Київради і міського голови. До того ж він висловив сподівання, що Конституційний Суд найближчим часом надасть свій висновок щодо подання групи народних депутатів про проведення виборів у столиці.
Головним питанням для опозиції на минулому тижні, зазначив В. Рибак, був розгляд проекту постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України, якою передбачалося прийняти резолюцію недовіри уряду. При цьому він зауважив, що представники опозиції знали про відсутність необхідної кількості голосів, щоб відправити Кабінет Міністрів у відставку.
Голова Верховної Ради наголосив, що депутати заслухали ґрунтовну доповідь Прем’єр-міністра по всіх напрямках роботи уряду, і детально розглянули цю роботу. «Резолюція недовіри не дістала підтримки», — наголосив він. Водночас В. Рибак висловив думку, що Кабмін має проаналізувати критику, яка пролунала від народних депутатів, і зробити відповідні висновки.
На переконання В. Рибака, сьогодні є всі можливості для виконання урядом Програми Президента України.
Керівник парламенту зазначив, що представники більшості й опозиції, «відкинувши політику», мають об’єднатися навколо фахового розгляду і прийняття необхідних законодавчих актів. Він висловив сподівання, що будуть напрацьовані закони, які прийматимуться, у тому числі, конституційною більшістю. «Будемо працювати у цьому напрямку», — сказав він.
Серед першочергових питань, які потребують вирішення на законодавчому рівні, В. Рибак назвав збереження робочих місць, підвищення рівня зарплат, пенсій, інших соціальних виплат. За його словами, уряд представив «цілісну програму своєї роботи», а парламент повинен ухвалювати необхідні закони.
Голова Верховної Ради також звернув увагу на необхідність підвищення рівня політичної культури деяких депутатів. «Європейська Україна повинна мати європейський парламент, депутати повинні чути один одного», — сказав він.
Прес-служба Верховної Ради України.
ЦИТАТА
Голова Верховної Ради Володимир РИБАК: «У Верховній Раді є більшість, яка може працювати, приймати рішення, забезпечити законодавчу базу».