В українському парламенті надають особливого значення розбудові зв’язків з законотворцями з інших держав у рамках існуючих міжпарламентських форматів, зокрема, у Парламентській асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак у понеділок під час зустрічі з в. о. Президента Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Вольфгангом Гроссруком (на знімку).
В. Рибак наголосив, що українська делегація традиційно відіграє активну роль у роботі ПА ОБСЄ. «У зв’язку з початком роботи Верховної Ради України нового скликання українська делегація не змогла, на жаль, взяти участь у роботі Зимової сесії ПА ОБСЄ, що відбулася 21—22 лютого ц. р. у Відні, — сказав він. — Проте Верховна Рада України вже сформувала Постійну делегацію і буде належним чином представлена під час наступних заходів Асамблеї».
Керівник парламенту також зазначив, що у Верховній Раді України «позитивно сприйняли» рішення про відновлення дії Угоди про співробітництво між Асамблеєю та Бюро з демократичних інституцій та прав людини, яка регламентує співробітництво у галузі виборчого спостереження. «Переконані, що конструктивна співпраця між ПА ОБСЄ і БДІПЛ ОБСЄ у цій сфері сприятиме вдосконаленню практики проведення виборів у державах-учасницях Організації у відповідності до демократичних стандартів та зобов’язань», — сказав він.
В. Рибак заявив, що особливу увагу у своїй діяльності на чолі ОБСЄ Україна приділяє питанню врегулювання тривалих конфліктів на просторі ОБСЄ, які залишаються серйозною загрозою безпеці всього регіону. «Проблематика придністровського конфлікту перебуває в центрі нашої уваги, — сказав він. — Нині зусилля України спрямовано на просування діалогу у форматі «5+2» та розширення контактів між Кишиневом та Тирасполем».
Голова Верховної Ради також нагадав, що представники Українського головування ініціювали проведення в рамках ОБСЄ діалогу про роль контролю над звичайними озброєннями у сучасній та майбутній архітектурі європейської безпеки, і висловив сподівання, що інші держави-учасники Організації підтримають цю ініціативу. «Вважаємо, що одну з визначальних ролей у цій сфері можуть відіграти саме парламентарії як в своїх національних парламентах, так і в рамках участі у міжпарламентських об’єднаннях», — сказав він.
В. Рибак повідомив, що у Верховній Раді України «з інтересом спостерігають за дискусією в рамках процесу «Гельсінкі +40», розпочатого Українським головуванням згідно з рішенням минулорічного засідання Ради міністрів ОБСЄ». «Сподіваємось, що результатом діалогу в рамках «Гельсінкі +40» стануть конкретні кроки, спрямовані на посилення довіри між державами-учасницями ОБСЄ та підвищення ефективності діяльності Організації. Парламентська асамблея ОБСЄ, на нашу думку, має активно залучатися до цього процесу», — наголосив він.
Голова Верховної Ради також висловив сподівання на підтримку з боку керівництва ПА ОБСЄ реалізації Україною євроінтеграційного курсу та підписання Угоди про асоціацію з ЄС восени цього року, зазначивши, що укладення Угоди — також в інтересах ОБСЄ, оскільки матиме безпосередній вплив на посилення безпеки, демократичних процесів та верховенства права в регіоні.
Своєю чергою, в. о. Президента ПА ОБСЄ зазначив, що Україна є «дуже активним учасником» ПА ОБСЄ. «Її представники відіграють чільну роль в Асамблеї», — сказав він.
Голова Верховної Ради України також сказав, що в Україні добре знають пана В. Гроссрука як досвідченого парламентарія. «Вас не один рік називають другом України, другом українського народу. Ви завжди підтримували нашу молоду демократію», — сказав В. Рибак.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.