Викрутаси української Феміди: посадовець сплатила підлеглим борги із заробітної плати, врятувала життя тисячам хворих і отримала за це... судимість

У Херсоні завершився резонансний процес над виконуючою обов’язки директора комунального підприємства обласної ради «Херсоноблфармація», що відало постачанням ліків до медичних закладів і аптек, де їх отримували ветерани та інваліди.

 Останні п’ять років згадане КП ледве животіло і балансувало на межі розорення через часту зміну керівників та відсутність дієвого контролю з боку засновника. Вкотре намагаючись витягти «Херсоноблфармацію» із затяжної кризи, обласна рада асигнувала підприємству з бюджету 

1 мільйон 111 тисяч гривень для поповнення статутного фонду. Але виконуюча обов’язки директора КП Тетяна Г. дійшла висновку, що є більш гострі проблеми. І цими грішми з рахунку в Держказначействі сплатила зарплату працівникам комунальних аптек, а також придбала партію ліків для міських стаціонарів, зокрема херсонського хоспісу, де доживають віку хронічно хворі люди, не спроможні самі себе обслуговувати.

Собі Тетяна Г. не взяла ні шеляга, однак міліції це не завадило порушити проти неї аж дві кримінальні справи — одну за нецільове використання бюджетних коштів, другу — за відпуск психотропних і наркотичних препаратів без ліцензії. Вона була, але в зв’язку зі зміною тієї ж таки 

облрадою назви КП необхідно було переоформити документ, а бюрократична процедура надто розтягнулася. І лікарні через це ризикували залишитися без препаратів, від яких часто-густо залежало здоров’я або життя багатьох пацієнтів. (Теоретично, до кримінальної відповідальності могли притягти й головних лікарів обласної психіатричної лікарні, протитуберкульозного диспансеру, багатьох медзакладів — адже за придбання наркотиків у структури, яка торгує ними без ліцензії, також є відповідна стаття Кримінального кодексу). Та, незважаючи на мотиви вчинку в. о. директора та її безкорисливість, правоохоронці спершу об’єднали дві порушені кримінальні справи в одну, згодом висунули жінці обвинувачення і скерували матеріали до суду Дніпровського району Херсона.

У суді екс-керівник, а тепер уже проста пенсіонерка, беззастережно визнала і факт «злочинної» виплати зарплати, і не менш «злочинну» купівлю лікарням життєво важливих медичних препаратів без ліцензії, цілковито віддавшись на волю правосуддя. А воно опинилося у складному становищі: хоч як крути, а закон очільник КП «Херсоноблфармація» таки порушила. Проте якщо погодитися з формулюваннями звинувачення (його на процесі представляло аж троє прокурорів), то за однією лише статтею 210 КК України за нецільове використання бюджетних коштів в особливо великих розмірах жінці на схилі літ треба було призначати покарання — до восьми років позбавлення волі — з цілком вірогідною для неї перспективою померти за колючим дротом, уже ніколи не побачивши дітей та онучок. Але такий вирок громада навряд чи зустріла б із розумінням, тому служителі правосуддя ухвалили воістину соломонове рішення: виконуючу обов’язки директора комунального підприємства визнали винною за всіма статтями звинувачення (це підтверджує, що прокурори й слідчі два роки працювали недарма), але засудили до двох років із випробним терміном у один рік. Тобто, якщо пенсіонерка протягом цього часу не скоїть нового злочину, вона в колонію не піде і залишиться з родиною. Цікаво, що «соломонів» вирок задовольнив і обвинувачення: як повідомив нашому кореспонденту прес-секретар прокурора Херсонщини Федір Самойленко, прокуратура вважає вирок адекватним скоєному злочину і не збирається подавати апеляцію.

Отже, закон у нас суворий, але, на щастя для засудженої, суворість його іноді буває вибіркова. Звісно, коли на правосуддя не тиснуть.

 

Херсон.

Мал Олексія КУСТОВСЬКОГО.