Область уже традиційно займає перше місце у країні зі збору цього цілющого напою.

Цього року лише підприємствами Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства буде припасено тисячу тонн березового соку. З них 700 піде на переробку, ще 300 буде продано сирцем населенню, іншим фірмам, які займаються його консервуванням. Якщо ж узяти до уваги населення, яке теж активно заготовляє сік, а також Любешівський державний міжгосподарський лісгосп, де працює консервний цех, то вказані вище обсяги потрібно збільшити принаймні втричі.

...Цуманський держлісгосп традиційно посідає одне з перших місць серед заготівельників березового соку. В усіх семи його лісництвах створено спеціальні бригади, які займаються цією копіткою справою.

У Горинському лісництві, де ми побували, березових гаїв не бракує. В одному з них, що в урочищі Гурбище, працює бригада з чотирьох осіб. Підсочку вони зробили на трьохсот деревах. Кожне з них за добу віддає людям по півтора-два відра соку. Його, як і попередні роки, збирають у целофанові пакети. Як пояснив директор Цуманського держлісгоспу Олександр Грицай, це значно ефективніше і гігієнічніше, ніж у традиційну колись трилітрову скляну банку. Дізнаємося від керівника, що цього року лісгосп має заготовити щонайменше 260 тонн соку, з них 120 перероблять у власному консервному цеху.

Цікавими були й відвідини консервного цеху Цуманського лісгоспу. Його вже багато років очолює досвідчений спеціаліст Зінаїда Рябчун, яку нещодавно Указом Президента нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Окрім звичайного березового соку з цукром тут виготовляють ще й купажовані з настоями шипшини, сухофруктів, лікарських трав, із яблучним, чорничним та іншими соками. У 2009 році тут вперше було розроблено сік березовий оздоровчий з екстрактом стевії, де замість цукру використовують природний натуральний низькокалорійний замінник рослинного походження. До речі, стевія солодша за звичайний цукор у 60 разів. Такий напій особливо корисний хворим на цукровий діабет.

— Цього року проблем зі збутом березового соку не матимемо, — розповідає Зінаїда Богданівна. — Нашу продукцію залюбки беруть усі супермаркети області. Нарешті споживач зрозумів корисність натуральних соків. Недарма майже половину нашої продукції купують підприємці з Польщі. Там сік продають в аптеках і він є доволі популярним товаром. Відпускаємо і сік-сирець. Приїжджають за ним з Рівного, Києва, Луцька. До речі, волиняни сік не лише консервують, а й виготовляють з нього квас, додаючи сухофрукти, обсмажений ячмінь тощо. Є чимало таких рецептів. У деяких родинах, особливо в поліських районах, заготовляють по кілька сотень літрів такого смачного напою. Зберігають його в холодних підвалах і п’ють аж до жнив.

І хоча цього року заготівлю березового соку в області розпочали лише наприкінці першої декади квітня, на три тижні пізніше, як зазвичай (подекуди в лісі й досі лежить сніг), із своїм завданням лісівники впораються.

Фото автора.

Довідково 

Переробкою соку в області займаються п’ять консервних цехів у Колківському, Ківерцівському, Ковельському, Маневицькому і Цуманському держлісгоспах, а також консервному цеху Любешівського державного міжгосподарського лісгоспу.

Між іншим

Березовий сік має кровоспинну, протизапальну, сечогінну дію, сприяє швидкому звільненню організму від продуктів обміну і досить цінний при інтоксикаціях і захворюваннях, спричинених порушенням обмінних процесів в організмі. Сік використовують при захворюваннях судин та атеросклерозі.

Такими цистернами відвозять сік на переробку.

Начальник консервного цеху Цуманського держлісгоспу Зінаїда Рябчун якістю продукції задоволена.