У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів». Зокрема, документом вводиться десятирічний мораторій на експорт лісота пиломатеріалів у необробленому вигляді. Про це під час брифінгу повідомив голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко.

За його словами, Росія, Білорусь, Молдова ще у 2001 році заборонили експорт необробленого лісокругляка в різних формах. «Сподіваюся, що комітет уже в кінці грудня обговорить законопроект і його буде ухвалено в першому читанні. А вже весною приймемо у другому читанні і заборонимо експорт лісу з України», — сказав парламентарій.

У свою чергу, народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Дмитро Добродомов розповів, що на внутрішніх аукціонах для вітчизняних підприємств деревообробки дуб взагалі неможливо купити, тоді як за перший квартал експорт дубу-кругляку збільшився на 27 відсотків. До того ж 263 підприємства деревообробної галузі закрито. Якщо так триватиме й надалі, то внутрішня деревообробка дійде до повного знищення. Тому на часі навести лад в цій галузі й заборонити вивезення необробленої деревини, насамперед дубу, переконані депутати.