У Зарічненському районі, як і в інших поліських районах Рівненщини, останніми роками спостерігається тенденція до збільшення народжуваності. Це, звичайно, добре, але додає клопотів місцевій владі, оскільки загострює проблему з місцями у дитсадках.

 

— Для нас ці клопоти приємні, — каже голова Зарічненської райдержадміністрації Надія Федюшко (на знімку). — Тож хай народжують діток. А ми працюємо на запобігання дефіциту місць у дитсадках. До 2010 року дитсадки були лише у райцентрі та селі Серники. А тепер вони є вже й у селах Дібрівськ, Неньковичі, Борова, Кухотська Воля, Кухче, відкритий ще один дитсадок у райцентрі та група у Серниках. Плануємо відкрити повноцінний дитсадок у селі Вичівка, ще по групі у Неньковичах, Борова, Кухче.

— За приклад може слугувати досвід кухотськовольського сільського голови Людмили Черевко, — розповідає Надія Федюшко. — Вона зуміла згуртувати односельців і тепер у цьому селі дитсадок, наче писанка.

Свого часу в Кухотській Волі був дитсадок, але у 90-ті його закрили, приміщення стояло пусткою. Понад те, сюди почали звозити сміття. На сході села місцеві жінки підтримали ідею районної влади і сільського голови відновити дитсадок. Тим паче, що й самі мешканці були у цьому дуже зацікавлені. Адже у багатьох немає роботи — виживають завдяки лісу, заготівлі його дарів. А щоб піти у ліс по гриби та ягоди, потрібно на когось залишити малят. Тому на сході вирішили відновити дитсадок методом сільської толоки. Щоправда, громада попросила виділити з районного бюджету 100 тисяч гривень на опалення, підсобити будматеріалами, меблями, решту робіт взяла на себе.

Людмила Черевко, сільський голова Кухотської Волі, дивлячись на нинішній дитсадок, каже:

— Таки правду люди кажуть, що очі бояться, а руки роблять. Бачили б ви, скільки машин сміття вивезли ми з приміщення колишнього дитсадка! Залучали до цього безробітних в рамках громадських робіт. Та й батьки доклали чимало зусиль, щоб дати друге життя цій будові. Це не було так важко, бо у нашому селі багато людей мають золоті руки, тому кожному знайшлася робота. Влада всі свої зобов’язання виконала: виділила кошти на опалення, будматеріали, меблі. А ми вже старалися розпорядитися ними економно. Скажімо, місцевий підприємець у порядку спонсорської допомоги виготовив меблі — не брав за роботу, а тільки за матеріали, тому вони обійшлися нам удвічі дешевше, ніж якби ми купували їх у магазині. Дуже підсобив нам і уродженець нашого села, а нині голова наглядової ради ПрАТ «Рокитнівський скляний завод», депутат Рівненської обласної ради Григорій Мініч: і в облаштуванні опалення дитсадка, і коштами (виділив 25 тисяч гривень) та ще й подарував телевізор для малечі. За це ми щиро йому вдячні.

Нині у Кухотській Волі дуже чепурний дитсадок, його відвідує понад півсотні малят. А в планах сільського голови Людмили Черевко, яку підтримує й голова Зарічненської РДА Надія Федюшко, відкрити в майбутньому бодай групу в сусідньому селі Острівськ, яке за шість кілометрів від Кухотської Волі.

Дуже тішиться керівник району й активністю громади села Неньковичі. Сільський голова Василь Свирид, який на цій посаді уже четверте скликання, теж зумів переконати людей, що якщо взятися гуртом, то можна зробити затишний і комфортний дитсадок для дітей. Батьки не шкодували часу і рук, та й влада підсобила, тож тепер у селі працює поки що одна група, яка приймає двадцять п’ять малят, а ось за літо методом толоки планують добре попрацювати, щоб дитсадок у вересні прийняв ще одну групу.

До речі, у Зарічненському районі ось таким методом толоки побудували фельдшерсько-акушерський пункт у селі Зелена Діброва.

 

Рівненська область.

Фото надано автором.

До речі

Зарічненці не витратили жодної копійки з обласного бюджету на ці цілі, а обходилися коштами районного та місцевих бюджетів, спонсорськими. А головне, що сільські голови зуміли згуртувати громаду, щоб і вона доклала сил до відкриття дитсадків.