На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час круглого столу «Законотворчий процес: прозорість як запорука ефективності парламентської діяльності та якості законів».

Узяти участь у цьому заході, повідомила вона, зголосилися чимало охочих. Це свідчить про те, що парламентська процедура завинила перед суспільством. Народний депутат звернула увагу: нині часто можна почути про те, що ми маємо якісні закони, які не виконуються. 

О. Сироїд спростувала цей вислів. Мовляв, вони не виконуються, бо недолугі. У всьому світі основна ознака якісного нормативного акта полягає в тому, що, знаючи його положення, будь-яка людина навіть без спеціальної освіти може захистити свої права, наголосила заступник глави парламенту. У нас, на її думку, так не працює більшість законів. Ніхто не може дати гарантію, що бізнесмена, який знає Податковий кодекс і намагається дотримуватися правил, перевірка не впіймає на якомусь правопорушенні. Схожа ситуація майже в усіх галузях, стверджує О. Сироїд. Одна з найбільших втрат від цього полягає в тому, що через не-

прозорі закони в нашу країну вкладають мало інвестицій. «Ми прийшли в парламент, щоб змінити законодавчу процедуру, щоб відновити парламентаризм», — наголосила народний депутат. На її переконання, якби урядові і парламентські обговорення законопроектів проходили відкрито, в них неможливо було б закладати стільки підводних каменів, як це практикується сьогодні.

Із тим, що треба змінювати процедуру, погодився керівник головного юридичного управління апарату Верховної Ради Михайло Теплюк. Такі круглі столи нечасто проводилися в попередніх скликаннях, сказав він. Тепер є надія, що обговорені проблеми матимуть позитивний вплив на роботу цієї сесії. «Закон, як основний продукт діяльності парламенту, є специфічним управлінським рішенням, яке має забезпечити ефективність управління і регулювання суспільним відносинами», — наголосив фахівець. Нині у Верховній Раді користуються Регламентом, ухваленим ще в 1994 році, а потім дещо вдосконаленим. Цікаво, що його ухвалювали в тій самій залі, де проходило вчорашнє засідання. На думку М. Теплюка, нинішня редакція Регламенту відображає й європейські традиції, й ті позитивні і негативні моменти, які виникли в наших реаліях. Із кожним скликанням кількість законопроектів зростає, поінформував управлінець.

Як саме покращити процедуру і зробити процес більш продуктивним учасники круглого столу обговорювали в таких блоках: процедурний аспект і політична культура законотворчості, пріоритети в порядку денному Верховної Ради; якісна та зрозуміла система законодавства.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ЦИФРИ

Під час шостого скликання зареєстрували майже сім тисяч законопроектів, а за два роки роботи парламенту сьомого скликання було зареєстровано вже до чотирьох тисяч законопроектів. Але така тенденція не дає гарантій, що ми отримаємо якісний продукт, наголосив він. Бо із тих семи тисяч зареєстрованих у шостому скликанні законопроектів лише 20 відсотків ухвалили як закон.

В.о. Президента Американської торговельної палати в Україні Тарас Качка, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.